Rajnke: “Women on Boards” će pomoći da se izgrade ključni uzori i stimuliše dalji napredak

Dodajte komentar

Kada se ženama i djevojkama daju kvalitetni resursi, obrazovanje i mogućnosti za usavršavanje, mogu da poboljšaju ekonomski razvoj, stvore nove poslovne prilike i ojačaju društvenu i političku stabilnost. Kako bismo to postigli, neophodno je da postoje snažni, pozitivni ženski uzori – bilo u biznisu, vladi ili našim zajednicama – коji bi bili mentori sljedećoj generaciji liderki, saopštila je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

“Stoga sa ponosom izražavam svoju podršku kampanji ‘Women on Boards’, koja će pomoći da se izgrade ti ključni uzori i da se stimuliše dalji napredak. Uključivanje žena u odbore direktora nije samo ispravna stvar, već je i pametna ideja. To je korak ka kreiranju ravnopravnije, prosperitetne i uspješne Crne Gore”, kazala je ambasadorka Rajnke.

Govoreći o programu razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond, Rajnke je istakla da je promovisanje jednakih prava i položaja žena u društvu ključni prioritet vanjske politike SAD-a, te da je ponosna na napredak koji je postignut u prethodnim godinama. Ipak, iako je, kako je kazala, napravljen istorijski napredak, posao još nije završen jer “širom svijeta, žene su hronično nedovoljno reprezentovane u različitim životnim sferama od politike, preko zdravstva, do biznisa”.

“Tokom mog mandata ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori imala sam privilegiju da upoznam žene iz svih sfera života, aktivistkinje, akademke, liderke svojih zajednica i preduzetnice, i sa sigurnošću vam mogu reći da ovdje postoji pregršt ženskog talenta. Kako bi se taj talenat dalje razvijao Ambasada SAD sa ponosom podržava žene i djevojčice kroz različite inicijative i programe koje imamo”, istakla je ona, navodeći primjere programa malih grantova koji doprinose poboljšanju ekonomskih kapaciteta i mogućnosti za žene i američkih uglova koji ih ohrabruju da razviju svoje vještine u STEM industrijama.

Takođe Ambasada SAD-a podržava Akademiju za preduzetnice u Crnoj Gori koja nudi preduzetničko obrazovanje za liderke i povećava uključivanjet žena u poslovnu zajednicu.

“U širem smislu, naša ambasada promoviše inovaciju i povećanje ekonomskih prilika za preduzetnike. Pomažemo da se izgradi konekcija između crnogorskih startapova i njihovih kolega iz SAD-a kroz Montenegro Tech and Startup Bridge. Tako, mali i inovativni biznisi mogu da izrastu u veće, uspješne kompanije. Startapovi u vlasništvu žena su već pokazali da mogu da uspiju u ovom konkuretnom okruženju”, poručila je Rajnke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *