Od autoputa 11,59 miliona eura

Dodajte komentar

Od naplate prolaska auto-putem Princeza Ksenija od njegovog otvaranja do polovine septembra ove godine je naplaćeno 11,59 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz državne kompanije Monteput, koja gazduje sa prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa. Od otvaranja auto-puta do 15. spetembra ove godine auto-putem je prošlo 2.893.931 vozila.

– Prihod od naplate putarine od početka ove godine do 15. septembra je 7,25 miliona eura. Od početka ove godine do polovine septembra auto-putem je prošlo 1.825.561 vozilo – kazali su iz Monteputa i dodali da je od otvaranja ove dionice auto-puta prosječno na dnevnom nivou njime prolazilo 6.990 vozila.

Iz Monteputa su saopštili da je kompanija ove godine do polovine septembra ostvarila pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 4,19 miliona eura.

– U odnosu na isti period prošle godine ostvareni poslovni rezultat je uvećan za 65%. Treba imati u vidu da je u prošloj godini naplata putarine na auto-putu počela 21. jula, te da je to jedan od razloga iskazivanja poslovnog rezultata na značajno višem nivou nego prethodne godine. Analizom parametara poslovanja za protekli period tekuće godine može se izvesti zaključak da će se poslovna godina završiti pozitivnim poslovnim rezultatom – saopštili su iz Monteputa.

Iz Monteputa kažu da se na auto-putu od njegovog otvaranja saobraća bez većih problema, uz minimalne prekide i zastoje.

– Eventualne obustave saobraćaja su se dešavale isključivo u slučajevima ozbiljnijih saobraćajnih nesreća i u prosjeku nijesu trajale duže od jednog sata. Pozivamo sve vozače da budu savjesni i poštuju ograničenja brzine i saobraćajnu signalizaciju –- rekli su iz Monteputa.

Navode da je na upravljanju i održavanju auto-puta angažovano 150 radnika.

– Od toga 55 ih je u službi naplate putarine, 30 u službi zaštite i spašavanja (vatrogasci) i 65 u službi nadzora i održavanja – precizirali su iz Monteputa.

Istakli su da su lani uložili 7,14 miliona eura sa PDV-om u modernizaciju i nabavku opreme.

– Kupljena su vatrogasna vozila za potrebe službe zaštite i spašavanja, snjegočistači, terenska vozila, oprema za centre za naplatu putarine i ostala oprema za opremanje poslovnih prostorija u objektima na auto-putu. Na Sozini je investirano u sistem nadzora i investiciono održavanje objekata – naveli su iz Monteputa.

Oni su dodali da je bezbjedno i nesmetano funkcionisanje auto-puta njihov prioritet.

– Upravo zbog toga poštujemo najviše kriterijume kada je riječ o nabavci opreme. Zato već sada možemo reći da je Monteput apsolutno spreman za predstojeću zimsku sezonu – poručili su iz Monteputa.

Dodaju da u okviru baze za održavanje auto-puta rade 24 vozača-putara koji su dvadeset četvoročasovno prisutni na putu.

– Od opreme za održavanje auto-puta posjedujemo deset snjegočistača. Riječ je o najnovijim vozilima marke Mercedes Arocs, koja su opremljena posipačima i plugovima firme Rasco iz Hrvatske. Svi posipači su kombinovani, što znači da se pomoću njih mogu izvoditi sve vrste posipanja puteva – pojasnili su iz Monteputa.

Iz Monteputa navode da je namjera da se primjenjuje metod preventivnog održavanja, odnosno primjena rastvora soli i aditiva u što većoj mjeri i njihovo nanošenje na kolovoz prije početka padavina, kako bi se onemogućilo stvaranje naslaga leda na površini kolovoza.

– Za topljenje leda na ekstremno niskim temperaturama imamo određenu količinu kalcijuma, koji u kombinaciji sa rastvorom soli djeluje vrlo efikasno i topi led i na temperaturama do minus 25 stepeni. Posjedujemo i dva najnovija specijalizovana radna vozila za održavanje puteva tipa Unimog U530, koja se osim u zimskim uslovima, kada čiste snijeg, koriste i za čišćenje i pranje kolovoza, pranje tunela, košenje trave, čišćenje rigola i kanala – – rekli su iz Monteputa.

Jeftiniji od trajekta

Prioritetna dionica auto-puta Bar – Boljare otvorena je svečano 13. jula prošle godine, a narednog dana je puštena u saobraćaj. Prvih sedam dana putarina je bila besplatna. Putarina za motore iznosi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura. Ukupna dužina prve dionice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *