Evo koliko sada vrijedi investicija od 1.000 dolara u AMD dionice iz 2010. godine

Dodajte komentar

Tokom 2010.-ih smo svjedočili izuzetnoj eri rasta u tehnološkom sektoru, gdje su kompanije poput Applea (NASDAQ: AAPL ), Nvidije (NASDAQ: NVDA ) i Tesle (NASDAQ: TSLA ) postale sinonim za uspjeh na berzi.

Među ovim tehnološkim divovima, Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD ), moćna kompanija za proizvodnju čipova, takođe je zauzela istaknuto mjesto kao dobitik ba bberzi, isporučujući impresivne povrate pametnim investitorima koji su rano prepoznali njegov potencijal.

Od oktobra 2010. godine, cijena akcija AMD-a je naglo porasla sa oko 7 dolara na trenutnu cijenu od 101,1 dolara od 5. oktobra 2023. Ovo predstavlja zapanjujući porast od više od 1,340%.

Da ovo stavimo u perspektivu, da ste prije 13 godina uložili 1.000 dolara u dionice AMD-a, ta investicija bi danas vrijedila otprilike 14.430 dolara.

Analiza cijena dionica AMD-a

U trenutku pisanja ovog teksta, AMD se trgovao za 101,04 dolara, što je pad od skoro 3% na tržištu u četvrtak.

Tokom protekle sedmice, proizvođač čipova je zabilježio pad cijene dionica za oko 3,5%, odnosno skoro 9% usred šireg rasprodaje tehnoloških dionica uzrokovane nedavnom porukom Federalnih rezervi o održavanju kamatnih stopa “higher for longer”.

Ipak, AMD-ov učinak od godine do danas ostaje uglavnom pozitivan, s tim da su dionice porasle za skoro 58% od 1. januara.

Analitičari ocjenjuju AMD kao “dobru kupovinu”

Uprkos nedavnom padu, većina analitičara na Wall Streetu i dalje je optimistična po pitanju kompanije.

Primjetno je da prosječna 12-mjesečna ciljana cijena dionice iznosi 140,25 dolara, što implicira potencijalni rast od više od 38% u odnosu na trenutnu vrijednost dionice, pokazuju podaci TipRanksa.

Istovremeno, konsenzus rejting AMD-a je ‘Snažna kupovina’, zasnovan na stavovima 29 analitičara objavljenih u posljednja 3 mjeseca. Od toga, 22 stručnjaka je reklo da je AMD ‘Kupiti’, dok je 7 savjetovalo ‘Zadržavanje’. Nijedan analitičar nije preporučio prodaju dionica.

*(Tekst služi samo u informativne svrhe i ne pradstavlja sajvjete za trgovinu na berzi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *