Špekulativni novac i investicioni bum guraju u nebo cijene stanova

Dodajte komentar

Nakon decenije deflacije i stagnacije, Japan doživljava investicioni bum koji je stanove u središtu Tokija učinio nepriuštivim za mlade japanske stručnjake i tjera ih na život daleko na periferiji.

Mie Kawamata sanjala je o posjedovanju doma u kojem bi mogla njegovati mali vrt i gdje bi se njena jednogodišnja ćerka mogla igrati vani, a dovoljno blizu da može putovati do centra Tokija. Nakon dugog traženja, Kawamata i njen suprug, oboje računovođe, odustali su od ideje o kući i kupili stan otprilike trećinu idealno zamišljene kvadrature.

“Nisam sigurna da obični ljudi više mogu kupiti kuću. Cijene stanova i najamnine su jako porasle u odnosu na raniji period, ali plate nisu toliko porasle”, rekla je 31-godišnja Kawamata Reutersu.

Eksplozija cijena

Poplava ulaganja povisila je prosječnu cijenu novog stana u centru Tokija za 60 posto na rekordnih 129,6 miliona  jena (0,86 miliona dolara) u prvoj polovini ove godine, podaci su Real Estate Economic Instituta.

Lokalnom stanovništvu skok cijena pretvorio je Tokio u drugi najnepristupačnijim gradom u svijetu, odmah iza Hong Konga, pokazuje globalni izvještaj UBS-a o nekretninama. Stan od 60 kvadratnih metara u Tokiju sada stoji 15 puta više od plate kvalifikovanog radnika, u odnosu na 10 puta koliko je vrijedio prije deset godina te znatno više od Londona, Singapura i New Yorka.

Dijelom zbog niskih kamatnih stopa, porast cijena podstaknut je stranim kupcima koji iskorištavaju slab jen, blizu najniže nivoe u 33 godine, i onih koji žele prebaciti sredstva iz Kine u kojoj vlada nekretninska kriza te geopolitička zabrinutost koje usporavaju ulaganja.

Stranci su uložili više od 1,8 triliona jena u japanske nekretnine od 2019., daleko iznad priliva novca institucionalnih ulagača, imovinskih fondova i korporacija, prema konsultantskoj kući Cushman & Wakefield.

Očekuje se da tom prilivu  kraj nije blizu. Milijarde od špekulanata nekretninama nagomilale su se tokom pandemije i čini se da će Japan biti glavno azijsko odredište za njegovo ulazak, smatra direktorica Cushman & Wakefielda Mari Kumagai.

Hong Kong i London predvode

“Ako žele zadržati novac u azijsko-pacifičkoj regiji, to obično bude ili Australija, ili Singapur, ili Japan”, rekla je Kumagai. Među njima Japan je najprivlačniji zbog stabilne privrede.

Lani su prosječne cijene stanova u centru Tokija porasle zbog velike ponude luksuznih rezidencija, a simbol toga je novi kompleks Azabudai Hills gdje je niknuo najveći poslovni toranj u zemlji te oko 1400 stambenih jedinica, piše Reuters.

Super bogati Tajvanci kupuju nekretnine u Tokiju vrijedne više od 100 miliona jena kao druge domove, a ostali bogati investitori u fokusu imaju stanove u rasponu od 30 do 70 miliona  jena u Tokiju i zapadnoj metropoli Osaki.

U poređenju s drugim velikim gradovima, poput Hong Konga i Londona, Tokio još nije toliko skup. Luksuzni stan u bogatoj četvrti Motoazabu u Tokiju stoji upola manje nego u Hong Kongu i 45 posto manje od Londona, podaci su Japanskog instituta za nekretnine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *