“U 2024. godini se sprema veliki mogući pomak kriptotržišta prema gore”

Dodajte komentar

Ako je vjerovati novim najavama, u 2024. godini se sprema veliki mogući pomak kriptotržišta prema gore.

Blokčejn tehnologija unosi novi život tradicionalnoj imovini, privlačeći ulagače dok cijene kriptovaluta fluktuiraju. Tržište za “tokenizaciju”, koje uključuje digitalne tokene temeljene na blokčejnu koji predstavljaju imovinu poput obveznica i dionica, sve više dobija na zamahu, prenosi Zimo.

Vodeće finansijske kompanije poput London Stock Exchange Group (LSEG.L), WisdomTree i Mirae Asset Securities uložile su u platforme za trgovanje tokenima ili istražuju njihov razvoj. Franklin Templton, UBS Asset Management i ABN Amro predstavili su tokenizovane verzije imovine poput fondova tržišta novca i zelenih obveznica.

Prema istraživanjima EY-Parthenona, više od trećine institucionalnih ulagača u SAD-u i gotovo dvije trećine bogatih ulagača planira da ulaže u tokenizovanu imovinu u narednoj, 2024. godini.

“Trenutno se vodi borba noževima za tržišni udio i profit, tako da su ove ideje za smanjenje troškova vrlo moćne”, rekao je Kolin Batler, globalni vođa institucionalnog kapitala u blokčejn kompaniji Polygon Labs.

Tokenizacija tradicionalnom finansiranju nudi nekoliko prednosti, uključujući transparentno trgovanje, povećanu likvidnost, smanjenje troškova i brža rešenja putem pametnih ugovora. Međutim, kritičari ističu probleme kao što su praznine u trgovačkoj infrastrukturi, nedosljedna globalna regulativa i ograničena privlačnost ulagača.

Trenutno tržišna kapitalizacija tokenizovanih javnih vrijednosnih papira iznosi 345 miliona dolara, što je djelić tržišta kriptovaluta, vrijednog milijardu dolara. Ti tokeni su zabilježili rast od 2,3 posto u posljednjih 30 dana, zaostajući za povećanjem bitkoina od 10 posto.

“Mislim da je ovo vrijeme drugačije, uglavnom zato što sada vidite kupovinu velikih kompanija na višem nivou”, rekao je Morgan Krupetski, vođa institucija i tržišta kapitala u Ava Labsu.

Uprkos preostalim preprekama, uključujući potrebu za većim fondovima trgovanja, optimizam i dalje postoji kad je riječ o ulaganaju u kriptovalute.

“U budućnosti se ljudi nadaju boljem mrežnom učinku gdje više kompanija usvaja iste platforme kako imovinom moglo lakše da se trguje”, rekao je Dag Švenk, izvršni direktor Digital Asset Research.

Izvor: ZIMO

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *