Bundesbanka nagomilala 20 milijardi eura duga

Dodajte komentar

Vjerovatno nema boljeg svjedočanstva o stanju privrede i finansija Njemačke od otkrića “Financial Timesa” da Bundesbanka planira da otpusti stotine službenika “u nastojanju da umiri političke kritike zbog svojih sve većih gubitaka”.

Zato “raste uznemirenost” u ovom “konzervativnom i tajnovitom stubu njemačkog establišmenta i njemačke ekonomije“.

Financial Times, pozivajući se na svoje upućene izvore, računa da je Njemačka centralna banka nagomilala 20 milijardi eura gubitaka zbog dramatičnog rasta kamatnih stopa, do čega je inače došlo radi suzbijanja inflacije.

Usljed ove uklještenosti između Scile i Haribde svojih finansija, neželjene inflacije i skupe kamate, federalna revizorska služba opominje da Bundesbanci čak može biti potrebno finansijsko spašavanje, a ironija leži u tome što je upravo predsjednik njemačke centralne banke Joakim Nagel bio najglasniji među zagovornicima podizanja kamatne stope koje mu se sad obija o glavu, prenosi Blic.

Svojevremeno je, kažu, predsjednik Evropske komisije Žak Delor primijetio da “ne vjeruju svi Nijemci u Boga, ali svi vjeruju u Bundesbanku”, no, takva vremena izgleda sve više postaju prošlost.

Ne zato što su svi Nijemci počeli da vjeruju u Boga, nego zato što imaju sve manje razloga da vjeruju u Bundesbanku, to jest, preciznije, u njemačko industrijsko čudo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *