Dow izgubio više od 100 bodova, S&P 500 i Nasdaq imali najgori mjesec u 2023.

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Dow Jones Industrial Average pao je u petak jer su ulagači pratili najnovije vijesti o potencijalnom zatvaranju vlade i okončali mjesec koji je bio težak za dionice.

Blue-chip indeks izgubio je 158,84 boda, ili 0,47% i završio na 33.507,50, predvođen Travellers Companies. S&P 500 pao je 0,27% na 4.288,05. Nasdaq Composite je porastao za 0,14% na 13.219,32.

Dow i S&P 500 bili su viši ranije tokom dana, jer su trgovci obradovali podatke koji pokazuju da bi inflacija mogla popustiti. Na najvišim sesijama, Dow se popeo za oko 227 bodova, ili 0,7%, dok je S&P 500 dodao 0,8%. Nasdaq se popeo za 1,4% u svojoj najboljoj tački u sesiji.

Najnoviji izvještaj o indeksima cijena izdataka za ličnu potrošnju, koji je preferirana metrika inflacije Federalnih rezervi, stigao je u petak ujutro. Takozvani temeljni PCE, koji uklanja nestabilne cijene hrane i energije, porastao je 0,1% u avgustu i 3,9% na godišnjem nivou. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su da će temeljni PCE napredovati 0,2% na mjesečnoj bazi i 3,9% na godišnjem nivou.

No, zabrinutost ulagača zbog mogućnosti zatvaranja vlade uticala je na tržište kasnije tokom sjednice. Čelnici Predstavničkog doma republikanske stranke nisu uspjeli da usvoje zakon o kratkoročnoj potrošnji u petak, pojačavajući strahove da savezni zakonodavci neće postići dogovor na vrijeme, prenosi SEEbiz.

“Tržište će takođe morati da se nosi s onim što se čini vjerovatnim obustavom rada vlade”, rekao je Chris Fasciano, menadžer portfelja u Commonwealth Financial Networku. “Koliko dugo traje i kako utiče na kratkoročne ekonomske podatke, povjerenje potrošača i kamatne stope biće među ključnim temama na koje će ulagači obratiti pažnju.”

Tržište je zabilježilo oštre gubitke u trgovačkom mjesecu i tromjesečju, koji oba završavaju zatvaranjem u petak.

Indeks S&P 500 završio je mjesec u padu od 4,9%, a kvartal u padu od 3,7%. Nasdaq Composite pao je za 5,8% u rujnu i za 4,1% u kvartalu. Oba su objavila svoje najgore mjesece ove godine. Dow je zabilježio pad od 3,5% ovaj mjesec i pad od 2,6% u kvartalu.

“Dionice su pale previše i prebrzo tokom ovog sezonski nestabilnog doba godine podstaknute dugim popisom briga”, rekla je Carol Schleif, CIO kancelarije BMO. “Tržište je prije samo nekoliko mjeseci bilo bezbrižno usred uvjerenja da bi Fed mogao postići meko slijetanje, a sada su vrata tržišta za zabrinutost širom otvorena jer ulagači postavljaju pitanja o ekonomskim izgledima.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *