Inflacija u eurozoni pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine

Dodajte komentar

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u septembru je pala na 4,3 odsto na godišnjem nivou, objavio je Eurostat.

Podaci pokazuju da je brojka pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine i trebalo bi da donese blago olakšanje milionima domaćinstava koja se i dalje bore s visokim cijenama.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene goriva i hrane, pala je više nego što su analitičari očekivali, na 4,5 odsto sa 5,3 odsto, prenosi Klix.ba.

Evropska centralna banka (ECB) je nedavno revidirala svoje prognoze inflacije za ovu godinu na 5,6 odsto i za narednu na 3,2 odsto, prvenstveno zbog povećanja cijena energije.

Za 2025. godinu, ECB predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,1 odsto.

Godišnja inflacija u Njemačkoj pala je na 4,3 odsto u septembru, sa 6,4 odsto mjesec ranije, dok je u Španiji porasla na 3,2 odsto sa 2,4 odsto.

Visoke cijene koče evropsku ekonomiju. Ekonomski rast je stagnirao na nešto iznad nule u prvih šest mjeseci ove godine, a neki pokazatelji ukazuju na pad u tekućem kvartalu od jula do septembra.

ECB pokušava da se izbori sa inflacijom podizanjem kamatnih stopa, zbog čega postaje skuplje zaduživanje za velike kupovine, kao što su kuće ili stanovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *