Pet ekonomskih instituta prognozira pad njemačke privrede

Dodajte komentar

Prema Zajedničkoj ekonomskoj prognozi pet uglednih ekonomskih instituta, rast bruto domaćeg proizvoda Njemačke ove godine biće negativan i iznosiće – 0,6 odsto.

U saopštenju koje je objavio IFO, jedan od instituta koji je učestvovao u izradi izvještaja, ističe se da se radi snažnoj reviziji naniže od 0,9 procentnih poena u odnosu na prognozu od proleća 2023.

„Najvažniji razlog za ovu reviziju je to što se industrija i privatna potrošnja oporavljaju sporije nego što smo tada očekivali“, rekao je Oliver Holtemeler (Oliver Holtemöller), potpredsjednik i šef odeljenja za makroekonomiju na Institutu za ekonomska istraživanja u Haleu (IVH) u pisanoj izjavi u okviru zajedničkog saopštenja koje je objavio minhenski institut.

Njemačka ekonomija je, kako je istaknuto, u padu više od godinu dana.

„Oštar rast cijena energenata 2022. naglo je prekinuo oporavak od posljedica pandemije. Inflacija, koja je već bila u porastu, premašila je nivo od 8 odsto. Posljedica toga je ‘oduzimnje’ kupovne moći domaćinstvima. Takođe, ključne kamatne stope su porasle za preko četiri procentna poena, što je posebno pogodilo građevinsku industriju“, stoji u obrazloženju prognoze kretanja njemačkog BDP.

Poslovno raspoloženje se, kako su istakli ekonomski stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju, nedavno ponovo pogoršalo, i to ne samo zbog povećane političke neizvjesnosti.

„Sve u svemu, pokazatelji sugerišu da je proizvodnja ponovo primetno opala u trećem kvartalu 2023. Ipak, u međuvremenu je, nakon povećanja cijena, uslijedilo i povećanje plata. Cjiene energenata su pale, a izvoznici su delimično kompenzovali svoje veće troškove, tako da se kupovna moć vraća. Stoga se očekuje da se pad smanji do kraja godine, uz rast stepena iskorišćenosti kapaciteta„, stoji u Zajedničkoj ekonomskoj prognozi.

Kada je riječ o kretanju stope BDP Njemačke u narednom periodu, u 2024. očekuje se rast od 1,3 odsto. „Takva prognoza samo je za 0,2 procentna poena lošija u odnosu na očekivanja u proleće ove godine. U narednim godinama, međutim, uticaj smanjenja raspoložive radne snage na potencijalnu stopu rasta biće sve očigledniji“, ukazano je u analizi.

Što se tiče tržišta rada u Njemačkoj, u izvještaju se skreće pažnja da se u 2023. očekuje samo umjeren porast nezaposlenosti, na 2,6 miliona ljudi, da bi njihov broj opao već u narednoj godini.

Prognozira se, takođe, da će stopa inflacije u Njemačkoj biti 6,1 odsto u 2023. i da će 2024. godine pasti na 2,6 odsto.

Instituti vide baznu inflaciju (inflaciju bez cijena energije) na 6,1 odsto u tekućoj godini i na 3,1 odsto u 2024. godini, prenosi Biznis.rs.

Zajednička ekonomska prognoza se, inače, objavljuje dva puta godišnje u ime Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere. U izradi ovogodišnjeg jesenjeg izvještaja učestvovali su Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIV Berlin), IFO Institut iz Minhena, Kiel Institut za svjetsku ekonomiju (IfV Kiel), Hale institut za ekonomska istraživanja (IVH) – član Lajbnicovog udruženja kao i RVI – Lajbnic institut za ekonomska istraživanja u saradnji sa Institutom za napredne studije iz Beča.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *