Kineskom CBRC-u još jedan vrijedan posao u Hrvatskoj

Dodajte komentar

China Road and Bridge Corporation (CBRC) i Hrvatske ceste potpisali su ugovor o izgradnji dionice ceste od 6,85 kilometara na svečanosti u srijedu.

Ugovor o izgradnji dionice, između čvora Vučevica na autocesti A1 i čvora na cesti DC8 u Splitu, vrijedan je 74,6 miliona eura. Uključuje i tunel dug 2,5 kilometara.

Na ceremoniji potpisivanja, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je projekt ceste “strateški važan” za drugi po veličini grad u zemlji. Važan je i za hrvatski turizam, dodao je.

– Uprkos pandemiji COVID-19, CRBC se pokazao sjajnim i učinkovitim i sretan sam što je to povjerenje ponovno na stolu, rekao je te dodao kako je projekat ceste primjer kvalitetne saradnje Hrvatske i Kine.

U međuvremenu, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se CRBC već dokazao izgradnjom Pelješkog mosta, koji je svečano otvoren u julu prošle godine. Most je pozdravila i hrvatska Vlada kao strateški značajan.

Sretni smo što smo dobili ozbiljnog i renomiranog izvođača radova, dodao je Butković.

Kineski ambasador u Hrvatskoj Qi Qianjin rekao je da bi projekt ceste trebao dati novi zamah kinesko-hrvatskoj saradnji.

– Danas, s uspješnim potpisivanjem projekta Splitske ceste, vjerujem da će to postati novi vrhunac u saradnji Kine i Hrvatske i Kine i EU-a, dodao je Qi.

Generalni direktor CRBC-a za srednju i istočnu Europu Yang Dong rekao je: “Kao što smo učinili u izgradnji Pelješkog mosta, tako ćemo iu ovom projektu pokazati svoju profesionalnost i odgovornost. Jako se radujemo saradnji sa zajednicom u Splitu i okolna područja.

Projekt izgradnje ceste Vučevica ima rok od tri godine, a početak izgradnje očekuje se početkom sljedeće godine.

Foto: Vlada R Hrvatske

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *