Kako izgleda globalno tržište dionica vrijedno 109 triliona dolara (infografika)

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Globalna tržišta dionica gotovo su se utrostručila od 2003. godine, popevši se na 109 triliona dolara ukupne tržišne kapitalizacije.

Tokom posljednjih nekoliko decenija, rast novčane mase i ultraniske kamatne stope podupirali su rast vrijednosti imovine u svim ekonomijama.

Naredni grafikon prikazuje veličinu globalnog tržišta dionica u 2023. godini, na osnovu podataka Svjetske federacije berzi (WFE) i Udruženja hartija od vrijednosti i finansijskih tržišta (SIFMA).

Globalno tržište dionica

SAD čine 42,5% globalne tržišne kapitalizacije, nadmašujući sljedeću najbližu ekonomiju, Evropsku uniju sa značajnom razlikom.

Evo glavnih svjetskih tržišta dionica zasnovanih na globalnom tržišnom kapitalu od Q2 2023:

Tržišna kapitalizacija američkih dionica iznosi preko 46,2 biliona dolara.

U poređenju s drugim bogatim zemljama, američke dionice često su imale bolji učinak u posljednjih nekoliko decenija. Da je investitor stavio 100 dolara u S&P 500 1990. godine, ova investicija bi porasla na oko 2.000 dolara u 2023., ili četiri puta više od prinosa u drugim razvijenim zemljama.

Drugo najveće tržište dionica je Evropska unija sa 11,1% globalnog udjela, a zatim Kina sa 10,6%.

U posljednjih 20 godina kineska ekonomija se povećala za otprilike 12 puta, dostigavši ​​19,4 biliona dolara ove godine. Kineska tržišta dionica takođe su značajno porasla, podstaknuta inkorporacijom kineskih dionica u MSCI indeksu tržišta u razvoju 2018., a ranije, internacionalizacijom njenih tržišta dionica 2002. godine.

Japanska tržišta dionica zauzimaju 5,4% globalnog udjela, a slijedi ih Hong Kong sa 4%.

Goldman Sachs predviđa da će tržišna kapitalizacija američkog kapitala pasti na 35% u globalu do 2030.

U međuvremenu, za tržišta u razvoju, uključujući Kinu i Indiju, zajednički se predviđa da će dostići 35% u istom vremenskom okviru. Očekuje se da će do 2050. godine dionica EM-a daleko nadmašiti SAD, i porasti na 47% globalnih tržišta dionica.

Prvi faktor koji naglašava ovu promjenu je brzi rast koji se predviđa za ekonomije u razvoju.

Istorijski gledano, kako BDP po glavi stanovnika raste, tržišta kapitala u ekonomiji postaju sve sofisticiranija. To možemo vidjeti u bogatijim zemljama, koje imaju tendenciju da imaju veću ekvitizaciju svojih tržišta.

Predviđa se da će Indija rasti najbrže u svijetu i da će do 2030. godine činiti 4,1% globalne tržišne kapitalizacije. Nadalje, predviđa se da će do 2050. ovaj udio nadmašiti eurozonu zbog snažnog rasta BDP-a po glavi stanovnika i demografskih pokretača.

Drugi faktor, iako u manjoj mjeri, je rast višestruke vrijednosti tržišta u razvoju, vođen većim BDP-om po glavi stanovnika. Bogatije zemlje, kao što se vidi u SAD-u, često trguju uz višestruke višestruke zarade jer se smatra da imaju manji rizik.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *