Gvajana će ove godine imati najveći privredni rast na svijetu

Dodajte komentar
Džordžtaun, glavni grad Gvajane

Ekonomija male južnoameričke države Gvajane ove godine će porasti za 38 odsto, a u narednih pet godina čak za 115 procenata. Ovaj rast predvodiće njena proizvodnja nafte.

Gvajana inače ima 800.000 stanovnika i iako je mala veoma je bogata rezervama nafte, ali do skoro nije bila toliko značajno ime u energetskom svijetu. To se promijenilo posle ruske invazije na Ukrajinu i smanjenja potrošnje ruskih energenata na globalnom nivou. Sada se u Evropu umjesto ruskih energenata, dovoze velike količine gvajanske nafte.

Iz tog razloga je prošle godine gvajanski BDP porastao za 62,3 odsto. Međunarodni monetarni fond prognozira da će ekonomija gvajane u 2023. porasti 38 odsto, što će biti najbrži rast privrede na planeti. Iz Fitch Solutions-a kažu da će u narednih pet godina taj rast iznositi čak za 115 odsto. Oni očekuju da će proizvodnja u ovoj zemlji sa sadašnjih 390.000 barela dnevno skočiti na milion barela do 2027. godine.

Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, cijene nafte bi u narednim godinama mogle biti nestabilne i nije pametno oslanjati se samo na proizvodnju energenata. Zato bi ova zemlja, pred kojom su svijetli izgledi za budućnost, trebalo da diverzifikuje svoju ekonomiju, u čemu joj mogu pomoći upravo veliki prihodi od nafte koje sada ostvaruje.

Pitanje od dvadeset milijardi dolara za Gvajanu: Kako živjeti u bogatstvu

Da li će Gvajana, država sa 750.000 stanovnika, postati najbogatija zemlja na svijetu

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *