EBRD: Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 3,5 odsto

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini dostići 3,5 odsto, dok će 2024. biti 3,7 odsto i to na osnovu snažnog učinka ugostiteljskog sektora.

„Predstojeći izbor nove vvlade ima potencijal da pokrene reformsku agendu i dovede do većih javnih investicija“, navodi se u novom izvještaju EBRD-a.

Kada je riječ o 2023, EBRD navodi da je crnogorska ekonomija nastavila snažan rast koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 6,1 odsto, podstaknut snažnom potrošnjom domaćinstava, velikim prilivom turizma i dolaskom velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

Rast je, kako navodi EBRD, bio podržan i snažnom investicionom aktivnošću i oživljavanjem proizvodnje električne energije, uz povoljne vremenske prilike.

EBRD projektuje i da će turistička sezona 2023. premašiti nivo prije pandemije.

„Turistički dolasci u prvoj polovini godine bili su 13 odsto veći od rekordnih nivoa iz 2019. Realne neto plate, podstaknute povećanjem minimalne zarade i ukidanjem doprinosa za zdravstvenu zaštitu 2022. godine, nastavile su da bilježe dvocifrene stope rasta u prvih šest meseci 2023.“, stoji u izvještaju EBRD-a.

Upozoravaju i da je inflacija ostala visoka i da je iznosila 6,9 odsto u julu ove godine.

„Fiskalne mere za podršku privredi uključivale su niže akcize na gorivo za poljoprivrednike i transportna preduzeća i vanredno prilagođavanje minimalne penzije, sprovedene uporedo sa nizom poreskih promjena, koje su stupile na snagu od jula 2023. godine, sa ciljem povećanja državnih prihoda“, navodi EBRD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *