Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Dow Jones je u utorak pao najviše od marta, a Nasdaq se u septembru suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Šta uopšte može biti sigurna luka?

Očigledno američki dolar i nafta. Dolar je u nešto više od dva mjeseca poskupio više od šest posto, nafta znatno više (više na kraju članka). U tom razdoblju (od sredine jula) Bitcoin je izgubio 12 posto (ali je i dalje u plusu gotovo 60 posto u odnosu na početak godine), tehnološki indeks Nasdaq gotovo deset posto, a zlato četiri posto. Zajednički nazivnik je bojazan da, barem u SAD-u, vrhunac kamata još nije dostignut  (u Evropi bi načelno trebao biti), a možda čak i više, da će kamatne stope ostati na visokim nivoima duže od očekivanog.

To je predložila i američka centralna  banka prošle nedjelje na redovnoj sjednici. Prema Fed-ovoj projekciji, stopa Fed Funds će i dalje iznositi čak 5,1% na kraju 2024. godine, a očekuje se da će se inflacija smanjiti na 2,5%. Ako je to tačno, SAD će doživjeti najduže razdoblje restriktivne monetarne politike od 2006. i 2007. godine.

Zahtijevani prinos na američku 10-godišnju obveznicu u četvrtak je prvi put u 16 godina premašio 4,50 posto, a sve su glasnija predviđanja da će prinos uskoro biti iznad pet posto. Drugim riječima, kada prinosi na obveznice rastu, njihova cijena pada. Tržišta obveznica su u minusu već treću godinu zaredom, što se nije dogodilo u najmanje 90 godina. Najveći svjetski obveznički ETF-ovi pali su na najniže u više od decenije. Cijena iShares 20 Plus Year Treasury Bond ETF je na 89,18 USD, najniže od februara 2011. Možda ćemo vidjeti još jedan pad prije nego što dođe do preokreta.

Jamie Dimon iz banke JPMorgan kazao  je na investicijskom summitu u Mumbaiju da se treba pripremiti čak i na kamate od sedam posto. Ako se to stvarno dogodi, u okruženju stagflacije, takav će scenarii biti vrlo stresan za mnoge kompanije.

Jamie Dimon citirao je slavnog Warrena Buffetta da “tek kad nastupi plima vidimo ko je plivao go”. Drugim riječima: oni koji su previše riskirali teško će se voziti sa sve većim kamatama. Dimon upozorava da će skok kamata s pet na sedam posto biti puno dramatičniji nego što je bio s tri na pet posto. Trenutno nema apsolutno nikakvih naznaka da bi Fed mogao podići kamate sve do sedam posto (trenutno su između 5,25 i 5,50 posto), no istina je da je i prije godinu i po dana, kada je započeo ciklus monetarnog stezanja politike, nitko nije ni slutio da će kamate danas biti tako visoke. Je li moguće da i danas podcjenjujemo vjerojatnost scenarija još viših kamata nego što su sada?

Ne samo Fed, nego i u Evropi, kamatne stope će ostati na visokim nivoima duže od želja investitora i preduzetnika. Ove nedjelje objavljeni Ifo indeks, najvažniji njemački barometar poslovnih očekivanja, pao je peti mjesec zaredom.

“Očigledno je da lijek djeluje. Više kamatne stope prelivaju se na cijelo gospodarstvo”, rekao je HSBC. Ujedno dodaju: “Zbog manjeg straha od recesije, barem prije ozbiljne recesije, te uz ponovni rast cijena energenata, vjerujemo da će se Evropska centralna banka uglavnom fokusirati na kontrolu inflacije, što znači da će insistirati o restriktivnoj monetarnoj politici.”

Definitivno loša vijest za sve kompanije  koje planiraju investicije ili su već debelo zadužene te za sve pojedince koji razmišljaju o, na primjer , kupovini nekretnine (šestomjesečni EURIBOR već je 4,12 posto).

Juče su svi vodeći berzanski  indeksi osjetno bili u minusu, najprije tokijski Nikkei za gotovo dva posto, zatim frankfurtski DAX za jedan posto, a naveče Dow Jones za 1,14 posto i Nasdaq za 1,57 posto, nakon potrošačkih Indeks povjerenja, koji mjeri Conference Board, skliznuo je s avgustovskih 108,7 na septembarskih 103,0 boda. U ovom mjesecu Nasdaq je već pao za šest posto, a po svemu sudeći septembar  će mu biti najlošiji mjesec ove godine. Širi indeks S&P 500 skliznuo je ispod 4300 bodova prvi put od 9. juna.

Autor: Marko Majić

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *