PES neće da objasni obećani rast zarada, iako su objavili kalkulator

Dodajte komentar

Iz političkog Pokreta Evropa sad i dalje ne žele da objasne obećani rast zarada kroz najavljeni program Evropa sad 2, iako su na svom sajtu objavili kalkulator o navodnom rastu zarada kada budu sproveli ovaj program.

Kalkulator se zove “Program ES2 za zaposlene”, gdje se može unijeti sadašnji iznos neto zarade a kad se klikne na izračunaj pojavi se cifra obećane buduće zarade.

Iz konsultantske kuće “Fidelity consulting” su objavili analizu da se unosom sadašnje neto zarade dobije tačan iznos sadašnje bruto zarade, što navodi na zaključak da se planira ukidanje dažbina koje čine razliku između neto i bruto zarade, računajući i doprinos za penzijsko osiguranje. Iz ove kompanije su izračunali da bi ovo povećanje na godišnjem nivou iznosilo 606 miliona eura.

“Vijesti” su poslale pitanja Pokretu Evropa sad da objasne kako se došlo do ove računice za neto zarade, planiraju li ukidanje doprinosa i da li se ovaj njihov program može sprovesti bez novih zaduženja države.

Nije odgovoreno na ova pitanja, već su samo poslate dvije rečenice kao odgovor: “Apsolutno smo fokusirani na proces formiranja Vlade. Stoga, odgovor na pitanje koje ste postavili kao i svako drugo koje se tiče Programa Evropa sad 2 dobićete čim se formira 44. Vlada”.

Iako ovaj program pišu sa velikim “P” on i dalje nigdje nije objavljen, niti analiza kako planiraju da postignu ta obećanja.

“Prosječna neto zarada iznosiće 1.000 eura, minimalna 700, minimalna penzija 450 eura i imaćemo punu zaposlenost i to za 12 mjeseci nakon što dođemo na vlast”, saopštio je u novembru prošle godine predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Od tada je prošlo deset mjeseci, tri i po mjeseca od završetka izbora, kao i 45 dana od kada je Spajić dobio mandat za sastavljanje Vlade, ali i dalje nije objavljen program niti analiza koja bi pokazala kako će ti iznosi biti postignuti. Objavljen je jedino ovaj kalkulator koji ne daje nikakva objašnjenja.

Iz “Fidelitya” navode da kalkulator u stvari izračunava trenutni iznos bruto plate.

“Kako bismo testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu od 797 eura. Šta smo dobili – da neto plata za jul po ES2 iznosi 993 eura, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu. Ovo nepretenciozno dešifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu – doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti”, navodi “Fidelity consulting”.

Dodaju da će to imati “nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO”.

“Za finansiranje ovog povećanja treba nam godišnje tačno 606.872.448 eura ili preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. Za 10 godina ovaj program koštaće šest milijardi eura koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu”, smatraju u “Fidelity consultingu”.

Spajić je u junu na kritike da program Evropa sad 2 nije napisan ni objavljen, da je jedino moguć uz ukidanje doprinosa za fond PIO, kazao da će se on sprovesti na potpuno identičan način kao i program Evropa sad 1, odnosno da je potrebno “godinu dana fiskalne konsolidacije i sprovođenja raznih mjera kako bi građani osjetili sve benefite nastavka našeg uspješnog programa iz decembra 2021. godine”.

“Takođe, sprovešćemo i sveobuhvatnu reformu penzionog sistema koja podrazumijeva odvajanje zarađenog i socijalnog dijela penzije. Socijalni dio penzije će se finansirati zaustavljanjem zloupotreba u socijali, koje se mogu spriječiti socijalnim kartonom koji je bio u fazi izrade u 42. Vladi”, kazao je Spajić.

Bez odgovora o zaduženju i prodaji EPCG

Iz Evrope sad nisu odgovorili na ni pitanje koje su im “Vijesti” poslale 8. septembra nakon što je jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da su mu tokom pregovora o formiranju Vlade predstavnici Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i Branko Krvavac kazali da planiraju da do kraja godine Vlada uzme zaduženje od 500 miliona eura i objavi prodaju Elektroprivrede na Londonskoj berzi.

“Vijesti” su pitale da li je izjava Kneževića tačna, da li planiraju novo zaduženje od 500 miliona i prodaju akcija Elektroprivrede. Na ova pitanja nije stigao nikakav odgovor.

EPCG je sada najprofitabilnija državna kompanija i najveći crnogorski izvoznik. Za osam mjeseci ostvarila je neto profit o 75 miliona eura, dok se za cijelu 2023. godinu očekuje čista dobit od sto miliona.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *