I Moody’s najavio sniženje kreditnog rejtinga SAD

Dodajte komentar

Potencijalno „gašenje“ američke vlade naštetilo bi kreditnom rejtingu SAD, upozorila je rejting agencija Moody’s. Upozorenje je došlo mjesec dana nakon što je agencija Fitch snizila rejting SAD za jedan stepen zbog krize usaglašavanja gornje granice duga.

Ukoliko Kongres ne bude obezbijedio sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, odnosno ako republikanci i demokrate ne budu izglasali budžet do tada, službe američke vlade bile bi poremećene, a stotine hiljada federalnih službenika ostalo bi bez plate, prenosi Reuters.

Moguća obustava rada bila bi dodatni dokaz da politička polarizacija u Vašingtonu slabi vođenje fiskalne politike u vrijeme sve većeg pritiska na dostupnost duga američke vlade zbog viših kamatnih stopa, ocjenjuje Moody’s. Agencija je istakla da bi to moglo da dovede do sniženja kreditnog rejtinga SAD koji ona održava na maksimalnom nivou AAA.

Nacionalni ekonomski savjet predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) ocijenio je da upozorenje agencije Moody’s naglašava rizike izazvane događajima u Kongresu. Prema toj ocjeni, gašenje vlade za koje bi bili krivi republikanci, stvorilo bi nepotrebne rizike za američku ekonomiju i dovelo do poremećaja u zajednicama i porodicama u zemlji.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da izvještaj agencije Moody’s pruža dodatne dokaze da bi prekid rad mogao da potkopa trenutni ekonomski zamah u trenutku kada su inflacija i nezaposlenost pali ispod četiri procenta.

Moody’s je naveo da će ekonomski uticaj gašenja vjerovatno biti ograničen i kratkotrajan, sa najdirektnijim efektom od niže državne potrošnje. Zaustavljanje rada vlade ne bi uticalo na otplatu državnog duga. Raniji politički sukob oko određivanja granice američkog duga, zaprijetio je da izazove neizvršenje američkog državnog duga.

Ta kriza, iako je na kraju bila riješena prije bilo kakvog propuštenog plaćanja duga, bila je glavni faktor koji je naveo agenciju Fitch da snizi američki rejting prošlog mjeseca. Moody’s je posljednja od tri velike agencije koja je zadržala maksimalan kreditni rejting SAD. S&P Global još ranije je snizio američki rejting na AA+, prenosi Boznis.rs.

Kongres do sada nije uspoo da usvoiji budžet o potrošnji za finansiranje programa federalnih agencija koja počinje 1. oktobra, usljed nesuglasica između demokrata i republikanaca, kao i neslaganja unutar same Republikanske stranke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *