Dramatično upozorenje: Industrija najveće evropske ekonomije nestaje

Dodajte komentar

Njemačke kompanije ubrzano sele u inostranstvo, upozorio je šef udruženja VDA, poručivši da industrija u najvećoj evropskoj ekonomiji polako nestaje zbog visokih troškova energije koji ugrožavaju njenu konkurentnost.

„Stvaranje vrijednosti, poslovanje i radna mjesta u velikom dijelu energetski intenzivne industrije u konkretnoj su opasnosti na lokacijama u Njemačkoj”, poručio je u ponedjeljak predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Siegfried Russwurm.

Industrijska proizvodnja nestaje ili seli, naglasio je Russwurm. „Svijetla se doslovno gase na sve više lokacija u Njemačkoj”, dodao je.

Industrija želi da postigne klimatske ciljeve, ali prijeti joj propast “jer je sve manje konkurentna, a nema pouzdanu osnovu za planiranje”, objašnjava zvaničnik VDA.

Preduzetnici, rekao je, “mogu uspješno poslovati i ulagati samo ako su okvirni uslovi predvidivi, a (njihova) troškovna pozicija konkurentna. U posljednje vrijeme sve se manje mogu osloniti na ta dva uslova”, dodao je.

Industriji trebaju pouzdane procjene ukupnih troškova zelene tranzicije, precizira, izdvojivši “ozbiljnu procjenu troškova struje od 2030.”.

Njemačka mora zadržati hemijsku i industriju čelika i ostale grane baze industrije da bi trajno zadržala znanje i radnike i bila spremna za nove faze stvaranja vrijednosti, ističe Russwurm.

“(To) nema veze s neekonomičnim, grčevitim pokušajima da se zadrži zastarjela industrija”, tvrdi.

“Gubitak industrijske kompetentnosti bio bi koban za Njemačku i njenu poziciju industrijske, izvozno orijentisane zemlje inovacija, a ne bi predstavljao dobitak ni za zaštitu klime na Zemlji”, dodaje Russwurm.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *