Ovo je 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu

Dodajte komentar

Top 10 najvećih nuklearnih elektrana, prema kapacitetu, uglavnom se nalaze u azijskim zemljama uključujući Japan, Južnu Koreju i Kinu.

Kako obnovljivi izvori energije i dalje bilježe globalni rast kao odgovor na klimatsku krizu, nuklearna energija i dalje ostaje relevantan izvor energije. Iako nije obnovljiva, nuklearna energija se još uvijek može reciklirati i proizvodi nula štetnih gasova služeći kao drugi najveći izvor energije s niskim udjelom ugljenika u svijetu – iza hidroenergije.

Uprkos tome što je operativna decenijama, tehnologija vezana za nuklearnu energiju se i dalje razvija, a istražuju se radovi na čistoj nuklearnoj energiji i dalja ulaganja vlada širom svijeta u izvor goriva.

Ova lista je napravljena prema ukupnom kapacitetu reaktora, koristeći informacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). U 2022. godini, kako je izvijestio IAES, preko 393,8 GW(e) operativnog nuklearnog kapaciteta bilo je dostupno kroz 438 reaktora u 32 zemlje. Sve u svemu, rast kapaciteta nuklearne energije bio je stabilan u protekloj deceniji, s povećanjem od 20,3 GW(e) između 2012. i 2022.

10. Nuklearna elektrana Kori, Južna Koreja, 4,655 MW

Nuklearna elektrana Kori sastoji se od pet reaktora – Kori 2, 3 i 4, te Shin Kori 1 i 2 (shin u prijevodu na “novi” sa korejskog) čiji je ukupni neto kapacitet od 4.655 MW. Kori 1 je trajno ugašen.

Smještena u blizini Ulsana, Južna Koreja, elektrana je u vlasništvu i kojom upravlja Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

9.  Nuklearna elektrana Cattenom, Francuska, 5.320 MW

Jedna od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu je Nuklearna elektrana Cattenom. Postrojenje se sastoji od četiri PWR-a snage 1.300 MW svaki, ukupnog neto kapaciteta od 5.320 MW.

Smještena u Cattenomu u Francuskoj, kompanija je u vlasništvu i njom upravlja francuska elektroprivredna kompanija Electricite de France i koristi vodu za hlađenje iz rijeke Mosel.

8. Nuklearna elektrana Paluel, Francuska, 5.320 MW 

Sljedeća je nuklearna elektrana Paluel, takođe smještena u Francuskoj, koja se sastoji od četiri PWR-a neto projektnog kapaciteta od 5.320 MW (1.330 MW svaki). Takođe u vlasništvu i pod upravom EDF-a , fabrika se nalazi 40 km od Dieppea i prostire se duž obale Lamanša što omogućava održivo hlađenje iz kanala.

7. Nuklearna elektrana Gravelines, Francuska, 5.460 MW

Nuklearna elektrana Gravelines, takođe smještena u Francuskoj, sastoji se od šest PWR jedinica snage 910 MW koje su puštene u rad između 1980. i 1985. godine sa ukupnim instaliranim neto kapacitetom od 5.460 MW. Treće postrojenje na ovoj listi koje je u vlasništvu i kojim upravlja EDF , nuklearno postrojenje je najveće u Francuskoj, nalazi se u blizini Calaisa i koristi rashladnu vodu iz Sjevernog mora.

6. Nuklearna elektrana Zaporožje (Zaporožje), Ukrajina, 5.700 MW

Sa instaliranim neto kapacitetom od 5.700 MW, Zaporiška nuklearna elektrana bila je najveća nuklearna elektrana u Evropi i šesta po veličini u svijetu, međutim nedavno je doživjela privremena isključenja zbog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Smještena u Enerhodaru u Ukrajini, elektrana se sastoji od šest VVER-1000 PWR jedinica koje su puštene u rad od 1984. do 1995. U
vlasništvu i pod upravom Energoatoma, ukrajinske državne kompanije za proizvodnju nuklearne energije, nuklearna elektrana Zaporizhzhia je bila odgovorna za više od jedne petine ukupne proizvodnje električne energije u zemlji.

5. Nuklearna elektrana Hanbit, Južna Koreja, 5.924 MW

Ranije poznata kao nuklearna elektrana Yeonggwang, južnokorejska nuklearna elektrana Hanbit ima instalirani neto kapacitet od 5.924 MW.

Elektrana, kojom upravlja Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), sastoji se od šest jedinica tipa PWR reaktora puštenih u rad između 1986. i 2002. godine.

4. Nuklearna elektrana Yangjiang, Kina, 6.000 MW

Nuklearna elektrana Yangjiang je u vlasništvu China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC) i kojom upravlja Yangjiang Nuclear Power Company. Smješten u provinciji Guangdong, Kina, ima neto kapacitet od 6.000 MW iz šest PWR-ova snage 1.000 MW.

3. Nuklearna generatorska stanica Bruce, Kanada, 6,358 MW 

Treća najveća nuklearna elektrana je Bruce Nuclear Generating Station u Ontariju, Kanada.  U vlasništvu Ontario Power Generation (OPG) i kojim upravlja Bruce Power , kanadska elektrana ima neto kapacitet od 6.358 MW. Sastoji se od osam reaktora sa teškom vodom pod pritiskom (PHWR) sa neto kapacitetima koji variraju od 769 MW do 817 MW, a elektrana je postala potpuno komercijalno operativna u maju 1987.

2. Nuklearna elektrana Hanul, Južna Koreja, 7.338 MW

Nuklearna elektrana Ulčin — preimenovana u nuklearnu elektranu Hanul 2013. — najveća je nuklearna elektrana Južne Koreje i druga po veličini na svijetu. Trenutno ima neto kapacitet od 7.338 MW, a sastoji se od šest PWR Hanul reaktora koji variraju od 966 MW do 999 MW, i Shin Hanul-1 (PWR) koji ima neto kapacitet od 1414 MW.

Shin Hanul-2, PWR koji bi trebao imati neto kapacitet od 1340 MW je u izgradnji.

1. Nuklearna elektrana Kashiwazaki-Kariwa, Japan, 7.965 MW

Otvorena 1985. godine i u vlasništvu Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), tvornica Kashiwazaki-Kariwa u Japanu ima neto kapacitet od 7.965 MW, što je čini najvećom nuklearnom elektranom na svijetu.

Ukupno ima sedam reaktora s vrelom vodom (BWR) – prvih pet sa svakim neto kapacitetom od 1.067 MW, a druga dva od 1.315 MW. Nuklearna elektrana Kashiwazaki-Kariwa je trenutno obustavljena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *