Šta su do sada pokazala zasjedanja UN-a u New Yorku: Svijet je u većem haosu nego što se i mislilo

Dodajte komentar

Već nekoliko dana lideri brojnih svjetskih zemalja nalaze se u New Yorku gdje se obraćaju na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jednom od najvažnijih događaja u svjetskoj politici.

Iako je i ove godine generalni sekretar UN-a Antonio Gutterres naglasio kako je za svijet važan multilateralizam i održavanje kontakata, govori brojnih svjetskih lidera pokazali su jedno – svijet je u većem haosu nego što se to možda i moglo pomisliti.
Tokom govora lidera za govornicom u velikoj sali Generalne skupštine UN-a, moglo se primijetiti veliko nezadovoljstvo nizom problema koji opterećavaju kako globalni sjever, tako i globalni jug planete.

Na otvaranju skupštine, svoje nezadovoljstvo iznio je brazilski predsjednik Lula da Silva koji je rekao kako svijet sve više krase nejednakosti što je veliki problem.

“Deset najbogatijih milijardera imaju više bogatstva od 40 posto najsiromašnijih dijelova svijeta. Čini se da se sudbina svakog djeteta odlučuje dok je još u majčinoj utrobi. Dio svijeta u kojem žive njihovi roditelji i društvena klasa kojoj pripada njihova porodica će odrediti da li će to dijete imati prilike tokom života ili ne”, rekao je Lula da Silva.

Nezadovoljstvo se moglo vidjeti i iz govora drugih lidera, bilo da se radi o najvećim svjetskim silama ili diplomatski manje značajnim državama.