Polovina direktora misli da će ih zamijeniti AI

Dodajte komentar

Milijarder investitor Rej Dalio siguran je da će vještačka inteligencija odnosno AI uskoro biti „veliki ometač“ u svim našim životima, i na bolje i na gore.

AI će pomoći ljudima da naprave napredak u produktivnosti, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pa čak i da uvedu trodnevnu radnu nedjelju, rekao je Dalio u na Festivalu inovacija kompanije Fast 2023. S druge strane, vjerovatno će „poremetiti poslove“ i biti uzrok „argumenta“ za zaposlene i zakonodavce koji podržavaju zaustavljanje ili usporavanje evolucije vještačke inteligencije, rekao je on.

„Sve ove promjene će se desiti u narednih pet godina. I kada kažem to, ne mislim na pet godina od sada. Mislim da ćete vidjeti promjene sljedeće godine, naredne još veće. Sve će se promijeniti veoma brzo“, dodao je Dalio, osnivač giganta hedž fonda Bridgewater Associates.

Uticaj vještačke inteligencije

Neki razvoji su već u procesu. ChatGPT je brzo premašio očekivanja većine ljudi, položivši Wharton MBA ispite i navodno pomogao nekome da dobije na lutriji manje od godinu dana nakon lansiranja u novembru 2022.

U toku su i prekidi u poslovima – pošto više od 100.000 glumaca štrajkuje za bolje plate. Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača lobira da neke od njih zamijeni vještačkom inteligencijom.

Trend bi uskoro mogao da se proširi i na druge industrije. Američki izvršni direktori i rukovodioci, njih 49 odsto, kaže da vještine njihove trenutne radne snage neće biti relevantne do 2025. godine, prema istraživanju onlajn obrazovne platforme edX.

Učitelj AI – zanimanje budućnosti

Rukovodioci su rekli da već pokušavaju da zaposle ljude koji se bave vještačkom inteligencijom, a 87 odsto njih je navelo taj napor kao borbu. To bi moglo da otvori niz mogućnosti za radnike, koji mogu da nauče i koriste vještine vještačke inteligencije kako bi zaradili dodatni novac.

„Postoje mnoge mogućnosti za učenje na mreži da biste razumjeli kako AI funkcioniše, što bi onda moglo da pomogne nekome da možda postane učitelj vještačke inteligencije ili da uradi neku obuku za vještačku inteligenciju kako bi znanje prenio na sljedeću generaciju“, rekla je Suzan Gonzales, izvršna direktorka i osnivač neprofitne organizacije AIandYou, za CNBC Make It

Šefovi u strahu za svoju poziciju zbog AI

Skoro polovina izvršnih direktora, 49 odsto, kaže da bi vještačka inteligencija mogla efikasno da ih zamijeni na „većini“ ili čak u „svemu“ što obavljaju, a 47 odsto ističe da bi to možda čak i bila dobra stvar, prema istraživanju onlajn obrazovne platforme edX.

Anketa je obuhvatila 1.600 američkih radnika sa punim radnim vremenom, uključujući 800 rukovodilaca i izvršnih direktora, kao i 800 radnika bez izvršne funkcije.

To predstavlja „veoma prosvijetljen pogled“, rekao je osnivač edX-a Anant Agarval, koji sada radi kao glavni službenik za platformu matičnog preduzeća. Agarval je takođe profesor elektrotehnike i računarstva na MIT-u, a bio je i u Savetodavnom odboru Izvršnog savjeta za tehnologiju CNBC.

„Jasno je da većina izvršnih direktora misli da će uloga AI biti transformativna. Ljudi vjeruju da je ovo veliko, a ovo je vjerovatno veće od interneta“, naveo je, prenosi Bizlife.rs.

Tokom njegovog mandata kao izvršnog direktora edX-a, proveo je skoro 80 odsto svog vremena na velikim zadacima kao što su „izvještaji i ponovljene prezentacije ili govoreći istu stvar mnogim ljudima na različite načine“.

AI bi mogao da uradi mnoge od tih zadataka. Takođe bi mogao da se pozabavi drugim odgovornostima izvršnog direktora, kao što je analiza tržišnih podataka i razmišljanje o načinima za poboljšanje poslovanja preduzeća, tvrde neki stručnjaci.

AI će biti teže da replicira mnoge „meke veštine“ koje definišu dobrog izvršnog direktora, kao što su „kritičko razmišljanje, vizija, kreativnost, timski rad, saradnja, inspirisanje ljudi, sposobnost da slušaju i vide“, objasnio je Agarval.

To znači da će šefovi skoro sigurno nastaviti da postoje, ali njihovi poslovi uskoro mogu izgledati radikalno drugačije. Delegiranje tih svakodnevnih zadataka moglo bi pomoći izvršnim direktorima da se fokusiraju na „stvari koje ih čine izvršnim direktorima – vizija i sanjarenje o novim proizvodima i prodaji“, rekao je Agarval.

Gotovo svi, od preduzetnika i frilensera do kancelarijskih radnika sa punim radnim vremenom, mogli bi da imaju koristi od učenja više o AI, zaključila jeSuzan Gonzales, izvršna direktorka i osnivač neprofitne organizacije AIandYou.

Bilo da ste uzbuđeni, radoznali ili potpuno uplašeni, „sada bi bilo vrijeme da steknete znanje“, dodala je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *