Polovina direktora misli da će ih zamijeniti AI

Dodajte komentar

Milijarder investitor Rej Dalio siguran je da će vještačka inteligencija odnosno AI uskoro biti „veliki ometač“ u svim našim životima, i na bolje i na gore.

AI će pomoći ljudima da naprave napredak u produktivnosti, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, pa čak i da uvedu trodnevnu radnu nedjelju, rekao je Dalio u na Festivalu inovacija kompanije Fast 2023. S druge strane, vjerovatno će „poremetiti poslove“ i biti uzrok „argumenta“ za zaposlene i zakonodavce koji podržavaju zaustavljanje ili usporavanje evolucije vještačke inteligencije, rekao je on.

„Sve ove promjene će se desiti u narednih pet godina. I kada kažem to, ne mislim na pet godina od sada. Mislim da ćete vidjeti promjene sljedeće godine, naredne još veće. Sve će se promijeniti veoma brzo“, dodao je Dalio, osnivač giganta hedž fonda Bridgewater Associates.

Uticaj vještačke inteligencije

Neki razvoji su već u procesu. ChatGPT je brzo premašio očekivanja većine ljudi, položivši Wharton MBA ispite i navodno pomogao nekome da dobije na lutriji manje od godinu dana nakon lansiranja u novembru 2022.

U toku su i prekidi u poslovima – pošto više od 100.000 glumaca štrajkuje za bolje plate. Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača lobira da neke od njih zamijeni vještačkom inteligencijom.

Trend bi uskoro mogao da se proširi i na druge industrije. Američki izvršni direktori i rukovodioci, njih 49 odsto, kaže da vještine njihove trenutne radne snage neće biti relevantne do 2025. godine, prema istraživanju onlajn obrazovne platforme edX.