Sberbank želi zapljenom imovine da naplati dug od Glencora

Dodajte komentar

Najveća ruska banka pokušava da zaplijeni dio imovine kompanije Glencore u Rusiji kao kompenzaciju za, kako je saopštila, neplaćeni dug za trgovinu naftom.

Sberbank traži od moskovskog suda 114,8 miliona eura odštete nakon što je njena švajcarska jedinica za trgovinu robom prodala naftu kompaniji Glencore, ali nikada nije primila uplatu, stoji u dokumentima objavljenim na internet stranici suda.

Ovu vijest prenio je Bloomberg sa zaključkom kako je sve manja bezbjedna imovina međunarodnih kompanija koje su nastavile da posluju u Rusiji otkako je rat u Ukrajini izazvao nekoliko talasa sankcija i recipročnih mjera. Moskva je ove godine zaplijenila lokalne operacije nekoliko međunarodnih holdinga, uključujući francuski Danone i danski Carlsberg.

Ipak, švajcarski Glencore — koji ima dugogodišnje veze u Rusiji i čijeg je bivšeg izvršnog direktora Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva 2017. godine — do sada je izbjegavao prijetnju eksproprijacijom.

U predmetu moskovskog suda, koji je zakazan za danas, Sberbank traži udio u ruskoj imovini kompanije Glencore i njenog partnera za trgovinu žitom Viterra, kao kompenzaciju za dug za naftu.

Sberbanku su sankcionisale SAD, Evropska unija i neki drugi regioni i zabranjen joj je pristup SWIFT bankarskoj mreži, čime je spriječena da prima uplate od svojih bivših poslovnih partnera. Banka je prvi put podnijela tužbu u julu i prvobitno je tražila da se akcije zamrznu prije donošenja konačne odluke o slučaju.

Ruska imovina Glencora, koju Sberbanka pokušava da zaplijeni, uključuje 0,6 odsto udjela u naftnom gigantu Rosneftu i 10,6 odsto En+ grupe, matične kompanije ruskog proizvođača aluminijuma RusAl.

Sberbanka takođe traži udeo u kompaniji za trgovinu žitom ranije poznatom kao Viterra Rus i jednom mlinu u Rostovskoj oblasti, koji su deo Viterre sa sedištem u Roterdamu. Američka kompanija Bunge pristala je da kupi Viterru za 8,2 milijarde dolara u akcijama i gotovini u junu.

Glencore je saopštio da neće poslovati sa Rusijom. Svoje udjele u Rosneftu i En+ je u bilansima zabilježio “kao nulu”, istakavši da „ne postoji realan način da se izađe iz tih uloga u trenutnoj situaciji“. Viterra je ove godine napustila rusko izvozno tržište žitarica.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *