INFOGRAFIKA: Odakle odlaze i gdje se sele milioneri u 2023.

Dodajte komentar

Kao i svi ostali, pojedinci s visokim neto vrijednostima (HNWI) putovali su manje nego obično tokom pandemije korona virusa, što je očekivano izazvalo i pad njihovih migracija. Ali, milioneri i milijarderi su sada ponovo “u pokretu” pa se očekuje da će čak 122.000 bogataša preseliti u neku drugu zemlju do kraja godine.

Bogataši koji pripadaju HNWI su oni čija je neto vrijednost najmanje milion američkih dolara (USD).

Izvještaj o migraciji privatnog bogatstva kompanije Henley & Partners pratio je zemlje iz kojih su se milioneri preselili i one u koje dolazili u posljednjih deset godina. Karta prikazuje prognoze njihove migracione tokove za ovu godinu.

Zemlje koje dočekuju nove milionere

Prvih 10 zemalja koje će vjerovatno postati dom najvećem broju milionera i milijardera 2023. razasute su po cijelom svijetu. Australija je ove godine vratila svoje prvo mjesto, preuzeviš ga od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pozicija Zemlja Projektovani broj

doseljenih bogataša

1 Australija 5,200
2 UAE 4,500
3 Singapur 3,200
4 SAD 2,100
5 Švajcarska 1,800
6 Kanada 1,600
7 Grčka 1,200
8 Francuska 1,000
9 Portugal 800
10 Novi Zeland 700

Samo dvije azijske zemlje su među prvih 10, a ostale se nalaze u Evropi, Sjevernoj Americi i Okeaniji.

Uprkos istorijskim ekonomskim izazovima, predviđa se da će u Grčku ove godine stići 1.200 bogataša. Jedan od razloga mogao bi biti program “zlatnih viza” i “zlatnih pasoša” u zemlji, u kojem bogati pojedinci mogu lako dobiti boravište, a na kraju i pasoše EU po pravoj cijeni. Trenutno, sve što je potrebno za minimalni trošak ulaganja je kupovina nekretnine od najmanje 250.000 eura.

Mnoge od vodećih destinacija luksuza su privlačne za bogate pojedince zbog višeg nivoa ekonomskih sloboda, uključujući manja poreska opterećenja ili lakoću ulaganja. Singapur, koji očekuje da će dobiti novih 3.200 milionera, predstavlja ekonomski najslobodnije tržište na svijetu.

Zemlje koje gube najviše milionera

Očekuje se da će Kina ove godine izgubiti čak 13.500 bogatih pojedinaca – više nego dvostruko u odnosu na drugu zemlju s liste, Indiju (6.500).

Poziciija Zemlja Projektovani broj

odseljenih bogataša

1 Kina -13,500
2 Indija -6,500
3 UK -3,200
4 Rusija -3,000
5 Brazil -1,200
6 Hong Kong -1,000
7 Južna Koreja -800
8 Meksiko -700
9 Južna Afrika -500
10 Japan -300

U velikom broju ovih zemalja, stroga regulatorna tijela i korumpirane vlade mogu ograničavati način na koji bogati mogu da upravljaju svojim novcem.

U Rusiji se mnogi bogati pojedinci suočavaju sa sankcijama i trgovinskim ograničenjima zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini. Kineski napadi na Hong Kong učinili su ovu malu zemlju manje atraktivnim mjestom za poslovanje. I konačno, izlazak Velike Britanije iz EU doveo je do toga da mnoga preduzeća i pojedinci gube privilegije lakog kretanja radne snage, finansija i investicija koje inače čine izuzetno jednostavnim poslovanje unutar evropskih granica.

U nekim od ovih zemalja možda i dalje raste broj milionera i milijardera, ali gubitak hiljada bogataša zbog migracije njihove imovine ima značajan ekonomski uticaj.

Sve u svemu, milioneri su sve više u pokretu. U 10 godina izvještavanja – uprkos padu tokom pandemije – broj bogatih koji odlaze iz zemalja porijekla raste svake godine.

U geopolitički krhkom, ali povezanijem svijetu, nije iznenađenje vidjeti da milioner iznose svoj stav prema zemlji tako što odlaze. Kao rezultat, vlade se sve više nadmeću da pridobiju srca i umove svjetske ekonomske elite.

Visual Capitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *