Indeksi azijskih berzi pali četvrti dan zaredom

Dodajte komentar

Na azijskim berzama cijene dionica su pale četvrti dan zaredom, jer bi američka centralna banka mogla da zadrži kamatne stope na povišenom nivou duže nego što se procjenjivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 6:45 u minusu 0,6 odsto, oslabivši četvrti dan zaredom. Na tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo je 1,2 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 1,5 odsto. Tako azijske berze prate jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones oslabio 0,2 odsto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,5 odsto.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su juče, nakon dvodnevne sjednice, ključne kamatne stope nepromijenjene. Ali, većina njih procjenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom da poveća kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,50 do 5,75 odsto.

Prognoze čelnika Feda pokazuju, pak, da bi kamate mogle da se zadrže na povišenim nivoima duže  nego što se očekivalo. Procjenjuju, naime, da je iduće godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u junskim procjenama. Tako bi iduće godine kamata pala za ukupno 0,50 postotnih bodova, na 5,1 odsto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procjenjuju čelnici Feda, do kraja godine mogla da padne na 3,3 odsto, niže nego što se očekivalo u junskim procjenama, ali još znatno iznad Fedovog cilja od 2 odsto. Na taj nivo inflacija bi mogla da padne tek 2026. godine.

Ekonomija je, pak, i dalje snažna, pa je smanjen rizik od recesije. Procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2,1 odsto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procjene. Iduće bi godine rast bi trebalo da uspori na 1,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti trebalo bi u ovoj godini da iznosi 3,8 odsto, dok se prije očekivalo 4,1 odsto. Na konferenciji za medije, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebalo da bude još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

“Fed zapravo i nije zaljuljao čamac. Poručio je da je ekonomija snažna i smanjio procjene o broju obaranja kamata iduće godine, što navodi na zaključak da će se kamate vjerovatno zadržati na povišenom nivou duži period”, kazao je Ryan Detrick, strateg u Carson Group.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *