Crnogorske vinograde beru sezonski radnici iz Indije

Dodajte komentar

Državna kompanija “Plantaže” angažovala je 40 sezonskih radnika iz daleke Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku. Razlog za angažovanje sezonaca iz Indije, što je iznenadilo mnoge, jeste nedostatak sezonskih radnika iz regiona.

“Do sada smo problem radne snage djelimično rješavali angažovanjem radnika iz zemalja regiona Srbija, BiH i Sjeverna Makedonija. S obzirom da za ovu vrstu poslova ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, “Plantaže su, kao i ostali poslodavci, prinuđene da radnu snagu traže van granica regiona, kako bismo obezbijedili kontinuirani proces proizvodnje, što je prioritet poslovanja. Ove godine prvi put imamo interesovanje radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 lica iz Indije trenutno je u fazi dobijanja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad”, saopštili su iz “Plantaža”.

Sa radnicima iz inostranstva, ma odakle dolazili, “Plantaže” uredno zaključuju ugovore o radu.

“Zarada se isplaćuje po učinku, po normativu sa cijenama rada za svaku operaciju, sa kojim su zaposleni unaprijed upoznati. Osim redovne isplate zarade, “Plantaže, kao poslodavac, radnicima obezbjeđuju tri obroka i besplatan smještaj, kao i troškove prevoza”, naveli su iz “Plantaža.

Ta državna kompanija primarno se bavi poljoprivrednom djelatnošću i najveći je proizvođač grožđa i vina u ovom dijelu Evrope. Imajući u vidu da je poljoprivreda djelatnost sezonskog karaktera i da se poslovi u vinogradu, u konkretnom slučaju najvećem vinogradu u jednom kompleksu u Evropi, u zavisnosti od agrotehničkih operacija, sprovode periodično tokom cijele godine, u skladu s tim se kreću i potrebe za angažovanjem sezonske radne snage.

-Najveći broj izvršilaca na sezonskim poslovima potreban je tokom procesa berbe, za koju je potrebno obezbijediti preko 500 sezonskih radnika, kako bi se uspješno privela kraju. Nabavkom nove mehanizacije (devet novihatomizera), priključnih mašina i hemijskih desikanata, i poboljšanjemuslova u ovoj godini, nastojali smo da smanjimo potrebu za angažovanjem sezonske radne snage za obavljanje pojedinih agrotehničkih operacija. Nedostatak kvalifikovane radne snage je problem sa kojim se susrijećemo duži niz godina i on je svake godine sve izraženiji, ne samo u poljoprivrednoj djelatnosti, već i u ostalim privrednim sektorima, kakou Crnoj Gori, tako i u cijelom regionu i Evropi. CrnaGora je dio lanca radnih migracija koje su posljednjih godina opšteprisutan trend navode iz ove državne kompanije.

Bez odgovora na pitanje da li zahtijevaju poseban tretman

Iz “Plantaža” nam nisu odgovorili koliko koštaju ukupni troškovi angažovanja radnika sa Dalekog Istoka, a ni rukovodioci te kompanije nisu raspolagali tačnim podacima. Prema našim informacijama, samo prevoz sezonaca iz Indije koštao je nekoliko desetina hiljada eura.

Takođe, iz “Plantaža” nisu odgovorili da li sezonski radnici iz ove azijske države zahtijevaju poseban tretman kada je u pitanju režim ishrane, s obzirom na drugačiju kulturu. U susjednoj Hrvatskoj poslednjih godina primjetan je rast broja radnika sa istoka Azije, naročito iz Nepala, što je rezultiralo čak i otvaranjem prodavnice tradicionalne nepalske hrane.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *