OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

Dodajte komentar

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskoj ekonomiji na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri odsto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz juna za 0,3 postotna boda,. Pršle godine je, po njihovim izračunima, svjetski BDP porastao za 3,3 odsto.

U 2024. godini aktivnost bi trebala porasti za 2,7 odsto, za 0,2 postotna boda slabije nego što su procijenili u junskom izvještaju.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, svjetska ekonomija porasla je na početku godine snažnije nego što se očekivalo, ističu u OECD-u.

Rast bi sada trebalo da posustane, jer se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike: raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američka ekonomija pokazala se u ovoj godini otpornom na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. godini porasti za 2,2 odsto, za 0,6 postotnih bodova snažnije nego što su očekivali u junu.

U 2024. godini postroženi uslovi finansiranja “ublažiće pritisak potražnje” i ekonomija će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 odsto.

U eurozoni potražnja je već prigušena, pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 odsto, za 0,3 postotnih bodova slabije nego što se očekivalo u junu. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 odsto. Aktivnost u zoni primjene zajedničke evropske valute blago će ubrzati u idućoj godini, budući da će oslabiti negativan uticaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebalo bi ove godine da se smanjiti za 0,2 odsto i porasti za 0,9 odsto u 2024. godini. U junu je OECD najvećoj evropskoj ekonomiji u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024. godini.

OECD je snizio i prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i “strukturnog stresa na tržištu nekretnina”. Sada predviđaju da će rast druge najveće ekonomije svijeta usporiti sa procijenjenih ovogodišnjih 5,1 odsto na 4,6 odsto u 2024. godini. U junu su prognozirali Kini rast od 5,4 odsto u ovoj godini i od 5,1 odsto u idućoj godini.

Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti ekonomski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energenata i hrane. Rast bi dodatno zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju iz OECD-a.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *