Goldman Sachs i dalje pregovara o prodaji platforme za kreditiranje malih potrošača

Dodajte komentar

Goldman Sachs Group je u naprednim pregovorima za prodaju svoje jedinice GreenSky konzorcijumu koji uključuje Sixth Street Partners. Kako piše Bloomberg, konačna odluka nije doneta i pregovori su u toku sa neizvjesnim ishodom.

Prodaja platforme za kreditiranje na rate koju je Goldman kupio prije manje od dvije godine dio je šireg povlačenja od segmenta potrošačkog kreditiranja nakon što su se pokušaji giganta sa Wall Streeta da pridobije maloprodajne kupce pokazali skupljim nego što se očekivalo.

Izvršni direktor David Solomon planirao je da proširi domet kompanije izvan tradicionalnog fokusa na ultrabogate pojedince, ali ispostavilo se da su troškovi bili previsoki, a dobit nedovoljna.

Eventualna prodaja ove poslovne jedinice takođe uključuje fondove KKR & Co. i Pacific Investment Management, i vrijedela bi oko 500 miliona dolara, navodi Wall Street Journal.

Investiciona banka je bila u pregovorima sa nekoliko grupa o potencijalnom poslu, uključujući Apollo Global Management i Pagaya Technologies, objavio je Bloomberg prošlog mjeseca.

Goldman je postigao dogovor o kupovini GreenSkya za oko 2,24 milijarde dolara 2021. godine, sa ciljem da dobije najveću fintech platformu za izdavanje potrošačkih kredita.

Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *