Privatni operater može ugasiti Montekargo

Dodajte komentar

Na crnogorsko željezničko tržište tereta ušao je privatni prevoznik, odnosno privatni operator, koji će najvjerovatnijeuzeti dio posla državnoj firmi Montekargo. Firma koja je 9. septembra počela sa prevozom tereta željeznicom je Kombinovani prevoz Montenegro, koja pripada istoimenoj grupaciji sa sjedištem u Srbiji, a koja ima podružnice u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora direktora Montekarga Miroslav Brajović kazao je da državna kompanija nema ništa protiv dolaska novog operatora, ali ako je njihov dolazak i poslovanje zasnovano na zdravim osnovama i ako će biti zdrava konkurencija.

-Ali smo protiv toga da dođe novi operator i prolazi našu teritoriju od Bijelog Polja do Bara sa radnicima iz Crne Gore koji su isključivo penzioneri. Postavlja se pitanje za Ministarstvo kapitalnih investicija i Vladu: ako će privatni operator da ra di posao sa 10 ili 20 radnika, koji Montekargo radi sa 300, šta će biti sa radnicima Montekarga? Šta će biti sa 300 građana Crne Gore istakao je Brajović.

On smatra da resorno ministarstvo i Vlada moraju da povedu računa o svojoj firmi.

-Ako MKI i država ne povedu računa o svojoj firmi, odgovorno tvrdim da Montekargo nema budućnost i da će brzo nestati poručio je Brajović.

On je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li privatni operator uzimati posao Montekargu.

-Oni mogu poći kod Kineza i kazati im da će prevoziti jeftinije, a mi ne možemo da smanjimo cijenu jer imamo 300 radnika. Oni imaju penzionere koji su radili po 40 godina i sada će sa vrlo malim ulaganjima da sprovedu voz do Bara. Njima su voz od Bijelog Polja do Bara spustili penzioneri, a kod nas na svakoj stanici voz pregleda minimum petoro ljudi rekao je Brajović.

Kombinovani prevoz Montenegro je 9. septembra pokrenuo prvi samostalni teretni voz u zemlji.

-Mi u Grupaciji Kombinovani prevoz veoma smo ponosni na naš uspjeh u pisanju novih stranica u istoriji crnogorskih željeznica kao prvi nezavisni operator koji je uspostavio interoperabilnu željezničku vezu od Srbije do Luke Bar rekao je generalni direktor Branko Petković za Železnički list Internacional.

Kako je dodao, raduju se uzbudljivoj budućnosti razvoja željeznice u regionu Balkana. Kombinovani prevoz je dio G rupacije Kombinovani prevoz, koja ima sjedište u Srbiji i podružnice u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Grupacija ima preko 200 zaposlenih i više od 20 dizel i električnih lokomotiva, a 2022. godine upravljala je sa 2.915 vozova sa 1.845.734 tone tereta.

Crnogorska podružnica je formirana u septembru 2021. godine da bi radila putem usluga od Srbije do Luke Bar i Albanije, koristeći interoperabilne lokomotive za značajno skraćivanje vremena prelaska granice. Dvije električne lokomotive su sertifikovane za upotrebu u Crnoj Gori, a u toku je i sertifikacija još lokomotiva, uključujući i dizel motore.

Da li je Banković u konfliktu interesa?

Brajović je rekao da ima saznanja da se radi poseban zakon o željeznici, odnosno da je izrađen već neko vrijeme i da treba brzo da zaživi.

Šta reći ako je glavni čovjek koji je radio zakon Milan Banković, koji je bio visoki funkcioner u MKI i jedno vrijeme i prvi čovjek MKI, i kada je licenca dobijena upravo od strane MKI, nakon čega taj gospodin, ekspert, napušta MKI i postaje prvi čovjek novog operatera Kombinovani prevoz u Crnoj Gori? Treba ispitati kako je Kombinovani prevoz dobio licence, ko je stajao iza svih potpisa i ko ih je gurao da uđe na našu teritoriju. Montekargo će se boriti svim silama da sačuva radnike i uplaćuje im lične dohotke istakao je Brajović.

Banković je bio pomoćnik ministra za željeznicu u MKI i kad je dobio licencu da uđe Kombinovani prevoz, on je, kako tvrdi Brajović, prešao u tu firmu.

-Zar to nije konflikt interesa pita Brajović.

Istakao je da su zabrinuti zbog zakona o željeznici jer je glavnu riječ u njegovoj izradi vodio upravo Banković.

-Imamo pravo da sumnjamo da li smo u zakonu zaštićeni ili je privatni operater više zaštićen nego mi. Mi nismo učestvovali u izradi zakona rekao je Brajović.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *