Kreće rekonstrukcija, pa će o vlasništvu zemljišta naknadno

Dodajte komentar

Barska kompanija “Bonesa”, koja je registrovana za preradu i konzerviranje voća i povrća, u centru Bara pored zgrade Opštine na lokaciji nekadašnjeg poslovnog objekta “Simpo” gradiće hotel sa četiri zvjezdice, odnosno, rekonstruisaće ovu zgradu.

Osnivač i izvršni direktor ove kompanije je Nedjeljko Čović funkcioner Socijaldemokrata koji je bio na odborničkoj listi ove partije na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

Ova zgrada je izgrađena 1980. godine kao poslovno administrativni objekat, a planiranom prenamjenom treba da bude hotelski kompleks sa četiri sprata i 47 stambenih jedinica.

Zemljište na kome se nalazi zgrada je u vlasništvu države (pravo raspolaganja Opština Bar 1/1), dok je objekat u vlasništvu privatnih i pravnih lica. Iz Opštine (Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije) za “Vijesti” su kazali da “postoje određene pravne dileme oko vlasništva nad zemljištem ispod objekta i zemljišta koje služi redovnoj upotrebi objekta, međutim, to pitanje će se rješavati u daljem postupku između investitora i Opštine Bar.

Iz ove lokalne uprave nijesu odgovorili direktno na pitanje “Vijesti” da li će investitor koristiti javni parking iza zgrade Opštine za svoje potrebe već navode da je “to pitanje definisano DUP-om “Topolica-Bjeliši, UTI urbanističko-tehničkim uslovima (UTI) resornog Ministarstva prostornog planiranja i saglasnošću glavnog državnog arhitekte. Ovaj parking pored Opštine koriste Centar za socijalni rad, Osnovni sud, Uprava prihoda i carina Uprava za katastar i državnu imovinu, Pošta, kao i građani koji dolaze da završavaju posao u neku od ovih institucija.

Odbornik barskih Demokrata Momčilo Leković prošle sedmice je javno prozvao Opštinu Bar zbog ovog posla. On je rekao da se privatnih hotel gradi na državnom zemljištu i da je država na gubitku milion eura. Leković je kazao da su njegove informacije da za ovaj objekat nije plaćena nikada naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, pa će, prema njegovim riječima, tako investitor za “džabe dobiti struju, vodu i put, te da je druga povoljnost za investitora besplatan javni parking jer prema smjernicama iz UTU, postojeći objekti koji se rekonstruišu ne obezbjeđuju nova parkirališta, jer je parkiranje riješeno na postojećim javnim parkiralištima. Za povoljnost je naveo i to što investitor dobija i besplatno zemljište.

“Pitam se da li je izgradnja hotela možda dio koalicionog sporazuma koji vladajuće stranke u Baru potpisaše prošle godine? U tom slučaju ovdje onda možemo govoriti o visokom stepenu korupcije, naveo je Leković.

Investitor nije dobio povoljnosti

Iz Sekretarijata za investicije tvrde da Leković ne raspolaže tačnim infromacijama da je naknada za komunalno opremanje zemljišta za taj objekata plaćena u julu 1980. godine kada je izdato rješenje za njegovu gradnju, te da se odobrenje za gradnju ne bi moglo izdati bez plaćenih komunalija. Dalje navode da nije tačno da je ovaj objekata privremene namjene jer je građen po DUP-u “Topolica-Bjeliši iz 1979. otkada se u svim planovima u istim gabaritima nalazi na tom području. Pojašnjavaju da se objekti privremene namjene ne mogu tretirati planskim dokumentom.

“Investitor nije dobio nikakve povoljnosti u pogledu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, već jedini dozvoljeni tretman u skladu sa postojećim zakonskim i podzakonskim aktima, na osnovu dokumenata koji su izdali organi državne uprave i organa lokalne uprave, pa samim tim ne može biti govora o tome da je Opštini Bar pričinjena šteta od gotovo pola miliona eura, kako to navodi Leković, kazali su iz barskog Sekretarijata za investicije.

“Bonesa” i Opština kojom rukovodi predsjednik Dušan Raičević (DPS) su potpisali ugovor (broj 01-018/23-2215) 27. jula ove godine u skladu sa kojim je investotor oslobođen naknade za komunalno opremanje zemljišta. Iz Sekretarijata su pojasnili da je “Bonesa” naknade oslobođena po tri osnova prvi jer nema novostvorenih površina jer se rekonstrukcija vrši u manjoj površini od postojeće, što je u skladu sa Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, drugi jer je naknada plaćena po ranijim propisima 1980. godine i treći osnov jer se radi o prenamjeni u hotel sa četiri zvjezdice, što je u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Ako investitor prekorači gabarite iz revidovanog glavnog projekta, dužan je da plati naknadu za novostvorenu površinu ako ne izgradi hotel sa četiri zvjezdice, što će se utvrditi prilikom konačnog obračuna naknade za komunalno opremanje. Revident je u svojoj izjavi koja je prethodila zaključenju ugovora, naveo da je investitor oslobođen plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore. Osim toga, Opština Bar shodno članu 4 navedenog ugovora, nema obavezu komunalnog opremanja lokacije, već je to obaveza investitora, tako da nema govora o tome da će mu “besplatno pripasti komunalno opremanje, istakli su iz Sekretarijata.

Objekat u vlasništvu privatnih i pravnih lica

Kada je u pitanju vlasništvo nad zemljištem i objektom, iz Sekretarijata navode da je unazad 20-ak godina objekat “Simpo” u vlasništvu privatnih lica (fizičkih i pravnih), a takav status ima i danas, pa je činjenično stanje na terenu i u katastru, u tom smislu, nepromijenjeno.

“Takav objekat, koji apsolutno spada u kategoriju legalnih objekata, Opština ne može ukloniti sa svog zemljišta, jer bi u tom slučaju pribjegla nezakonitim radnjama i na taj način bi bila nanijeta materijalna šteta Opštini, jer bi morala da isplati vlasniku novčani iznos koji odgovara tržišnoj vrijednosti objekta. Iz tih razloga, a s obzirom da se na tom lokalitetu više od 20 godina nalazi ruinirani objekat, koja ne samo da ruži izgled našeg grada, već predstavlja opasnost za sve prolaznike, procijenili smo da je interes Opštine i njenih građana da umjesto tog objekta koji se u istim gabaritima na potpuno zakonit i legalan način nalazi na zemljištu Opštine Bar, dobijemo hotel sa 4*, koji će poboljšati turističku i privrednu ponudu grada Bara, sa ekonomskim, ali i estetskim i sigurnosnim benefitima i otvaranjem novih radnih mjesta. Kada je u pitanju vlasništvo nad zemljištem, postoje određene pravne dileme oko vlasništva nad zemljištem ispod objekta i zemljišta koje služi redovnoj upotrebi objekta, međutim, to pitanje će se rješavati u daljem postupku između investitora i Opštine Bar, naveli su iz Sekretarijata, dodajući da je bitno napomenuti da pitanje vlasništva nad zemljištem i objektom ostaje nepromijenjeno, kako je to bilo prethodnih 20-ak godina, pa ne može biti govora o tome da je pričinjena bilo kakva šteta Opštini Bar.

Iz Sekretarijata su naveli da je projekat rekonstrukcije uradila firma “Basketing, da je reviziju uradila firma “Crta, i da je resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo urbanističko-tehničke uslove i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

“Svi investitori imaju jednak tretman bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost, o čemu u prilog svjedoči činjenica o velikom broju investicionih projekata na teritoriji opštine koje realizuju domaći i strani investitori, poručili su iz Sekretarijata, dodajući da je Opština Bar, u slučaju potrebe, spremna da omogući uvid u predmetnu dokumentaciju.

Iz “Bonese nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim objektima. Čović je prerdsjednik Skupštine Košarkaškog kluba “Mornar iz Bara.
Investitor platio 11.620 eura za korišćenja prostora

Bonesa je u skladu sa opštinskom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar platila 11.620 eura za korišćenja prostora na javnoj površini oko objekta. Odnosno 0,30 eura dnevno po metru kvadratnom zauzete javne površine od 362 metra kvadratna radi izvođenja radova i postavljanja gradilišne opreme, za period od 15.09. do 31.12.2023. godine, u skladu sa dostavljenim elaboratom ovlašćene geodetske organizacije i elaboratom o uređenju gradilišta i zaštiti na radu, kazali su u Sekretarijatu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *