I Bundesbank očekuje pad njemačke ekonomije u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Centralna banka Njemačke – Bundesbank saopštila je da se očekuje pad njemačke ekonomije u trećem kvartalu, zbog slabe industrije i spore lične potrošnje.

To piše u septembarskom izvještaju o nacionalnoj ekonomiji, u kojem se navodi da najnoviji ekonomski podaci kratkoročno ne ulivaju mnogo nade njemačkoj ekonomiji, te da u ljetnom kvartalu (jul – septembar) nije zabilježen oporavak ekonomije, prenosi Anadolija.

“Uprkos blagom usporavanju rasta cijena, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, domaćinstva i dalje ograničavaju vlastitu potrošnju”, navodi Bundesbank.

Dodaje se da sve veća slabost industrije takođe vrši pritisak na ekonomski rast zemlje.

“Očekuje se da će njemačka ekonomska proizvodnja blago pasti u trećem kvartalu 2023. godine”, navodi se.

U izvještaju Bundesbanka dodaje se da njemačka ekonomija takođe ima problema u kontekstu vanjskotrgovinske razmjene, kao i da njemačka industrija, koja je uglavnom orijentisana na izvoz, zavisi od repromaterijala iz Kine.

Za ovu godinu njemački Institut Ifo očekuje pad njemačke ekonomije od 0,4 odsto, a Institut za svjetsku ekonomiju iz Kila (IfW) očekuje pad od 0,5 odsto. Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Njemačka će biti jedina članica G7 koja će ove godine zabilježiti ekonomski pad.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *