Od imovine SRJ Crnoj Gori bi pripalo samo 5,8 odsto

Dodajte komentar

Iako je od prestanka Socijalističke Federativne Republike Jogoslavije (SFRJ) prošlo više od tri decenije, još nije završena raspodjela imovine bivše države. Iz Ministarstva vanjskih poslova su Pobjedi saopštili da će se tek nakon što u potpunosti bude okončan postupak sukcesije imovine bivše SFRJ, Crna Gora i Srbija rješavati bilateralno podjelu imovine koja sukcesijom pripadne nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ zaključen je u Beču 2001. godine, a potpisale su ga tadašnja SRJ (u čijem su sastavu bile Srbija i Crna Gora), Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

-Sporazumom je definisano da bi zemljama sukcesorima trebalo da pripadnu približne vrijednosti i to Bosni i Hercegovini 15 odsto, Hrvatskoj 23,5 odsto, Makedoniji osam odsto, Sloveniji 14 odsto, a tadašnjoj SRJ 39,5 odsto kazali su našoj redakciji iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Diplomatska predstavništva

Iz MVP-a navode da ovaj sporazum sadrži sedam aneksa (A – pokretna i nepokretna imovina, B diplomatska i konzularna imovina, C finansijska aktiva i pasiva, D arhive, E penzije, F ostala prava, interesi i obaveze i G privatna i stečena prava).

Na diplomatska i konzularna predstavništva odnosi se aneks B, a u cilju njegovog sprovođenja, u skladu sa sporazumom, formiran je Mješoviti komitet za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, u čijem radu učestvuju ovlašćeni predstavnici država-sukcesora: Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije. Podjela imovine koja sukcesijom pripadne SRJ (odnosno Srbiji, koja ima međunarodno-pravni kontinuitet kao država sljedbenik državne zajednice Srbija i Crna Gora), između Crne Gore i Srbije rješavaće se bilateralno, nakon što u potpunosti bude okončan postupak sukcesije imovine bivše SFRJ rekli su iz MVP-a.

Iz tog vladinog resora su naveli da je do septembra 2021. godine održano 20 sastanaka Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

-Posljednji sastanak održan je u septembru 2021. godine u Sarajevu, kada je najavljeno da će domaćin narednog, 21. sastanka Mješovitog komiteta, biti Zagreb.

Kada je u pitanju podjela finansijske imovine bivše države, ona je, kako kažu u MVP, definisana bilateralnim sporazumom iz 2006. godine, shodno kojem je Crnoj Gori pripalo 5,88 odsto, a Srbiji 94,12 procenata.

-Ključ za podjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza utvrđen je na osnovu učešća u bruto društvenom proizvodu SRJ u periodu od 1994. godine do -1998. godine pojasnili su iz MVP.

Raspodjela duga

I iz Ministarstva finansija su našoj redakciji saopštili da prema procentima utvrđenim aneksom C sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, koji se odnosi na podjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ, pripadajući dug Srbije i Crne Gore iznosi 38 odsto duga SFRJ.

Iz tog resora podsjetili su da je Sporazumom o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenjima finansij skih prava i obaveza između Srbije i Crne Gore potpisanog 10. juna 2006. godine utvrđen ključ za raspodjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza u srazmjeri 94,12 Srbija i 5,88 odsto Crna Gora.

-Država Crna Gora je u prethodnom periodu izmirila svoja dugovanja prema Češkoj i Slovačkoj 2019. i 2021. godine, dok su sa Libijom i Kuvajtom pregovori o poravnanju duga u toku. Napominjemo da Ministarstvo finansija kroz godišnje izvještaje o j avnom dugu redovno informiše o stanju duga po osnovu sukcesije rekli su iz Ministarstva finansija.

Nemamo predstavnika u Komitetu za raspodjelu flnansijske aktive

Iz Ministarstva finansija su ukazali da je Direktorat državnog trezora, odnosno ovo ministarstvo ranije imalo svog predstavnika u Komitetu za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz aneksa C sporazuma o pitanjima sukcesije.

To unazad par godina nije slučaj, međutim u budućem periodu to će biti riješeno tvrde iz Ministarstva finansija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *