EPCG i Opština potpisali memorandum o saradnji: U Nikšiću će se graditi “Sunčani grad”

Dodajte komentar

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)  Milutin Đukanović potpisali su memorandum o razumijevanju za projekat „Sunčani grad“.

Memorandumom će biti definisani i uređeni odnosi između Opštine i EPCG vezani za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja stambeno-poslovnog kompleksa „Sunčani grad“.

“Ovo je istorijski trenutak za naš grad jer će prostor koji je prepoznat po nimalo lijepim slikama dobiti novu estetsku dimenziju a osnovna je da će se na kvalitetan način rješavati stambeno pitanje stanovnika Nikšića. Realizacijom ovog projekta pokušaćemo da oplemenimo jedan ambijent, jedan prostor i pokušati da promijenimo njegovu estetsku sliku. Grad Nikšić će nastaviti da se razvija jednom mnogo boljom dinamikom. U tom prostoru planirane su i značajne investicije svjetskih investitora“, istakao je Kovačević.

Memorandum o razmijevanju predstavlja izraz zajedničkog interesa Elekroprivrede i Opštine Nikšić u cilju daljeg urbanog razvoja grada, ali i sveukupnog unapređenja društveno-ekonomskog ambijenta Nikšića.

Memorandum predviđa zajedničke aktivnosti strana potpisnica u cilju što efikasnije pripreme dokumentacije za realizaciju projekta.

“ Pored toga što će Opština zaposlenim u lokalnoj upravi moći da ponudi rješenja stambenog pitanja ovim projektom biće mnogo lakše da realizujemo mnoge socijalne probleme“, istakao je Kovačević i dodao da će izgradnja ovog kompleksa doprinijeti urbanističkom uređenju grada i njegovom estetskom izgledu.

“Ovo je mali korak u realizaciji velikog projekta, strateški važnog za Nikšić, EPCG isve državne institucije“, kazao je  Đukanović.

Kupovinom Željezare i sticanjem vlasništva i nad zemljištem koje je van kruga fabrike – 400.000 metara kvadratnih, a i Opština ima značajan dio zemljišnih površina u neposrednom okruženju, stekli su se uslovi da se krene u realizaciju.

Iako EPCG na godišnjem nivou izdvaja  dva miliona eura za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, to nije dovoljno.

Sličan memorandum EPCG ponudiće i ostalim institucijama. To trenutno nije atraktivno područje pa će stoga u naredna dva mjeseca biti raspisan javni konkurs za vizualizaciju “Sunčanog grada”.

Ideja, u čiju realizaciju se krenulo potpisivanjem memoranduma, rodila se nakon kupovine imovine Željezare.

“Projekat daje novu šansu području koje predstavlja kontinuitet širenja grada-jer nastavlja se na urbane cjeline. Urbanistička rješenja su pokazala da postoji mogućnost da se na tom prostoru izgradi do 1.000 stambenih jedinica sa svim pratećim sadržajima”, kazala je Mirjana Nikolić saradnik na pripremi projekta.

Riječ je o prostoru podijeljenom u nekoliko cjelina sa obje strane ulice Vuka Karadžića do parkinga Željezare.

Nagrada za najbolje idejno rješenje je 50.000 eura, a kako su kazali da bi se u najboljem slučaju  i faktički moglo krenuti u realizaciju  krajem naredne godine jer papirologija je obimna a procedure duge.

RTNK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *