ECB najavio kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa, prva smanjenja najranije za godinu

Dodajte komentar

Sjednica Evropske centralne banke (ECB) prošle sedmice se nakon dužeg vremena očekivala s velikim nestrpljenjem jer je tržište bilo podijeljeno. Vjerovatnoća ponovnog podizanja se gotovo izjednačila s onom zadržavanja kamatnih stopa na postojećim nivoima.

ECB se na kraju odlučio na još jedno povećanje stopa za 25 bazna poena, uprkos nižem projektovanom rastu BDP-a i osnovne inflacije (iako odluku pojašnjava dubinom i dužinom očekivanog trajanja inflatornih pritisaka). Sjednica prošle sedmice je, po ocjeni PBZ, označila kraj ciklusa zaoštravanja monetarne politike, sudeći prema smjernicama buduće monetarne politike:

„Na osnovu svoje sadašnje procjene Upravni odbor smatra da su ključne kamatne stope ECB-a na nivoima koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljani nivo”, navodi se.

Projekcije inflacije za 2023. i 2024. su lagano povišene na prosječnih 5,6% i 3,2% na godišnjem nivou, ali to odražava tek više cijene energije. Ono što je ključno jeste da je projekcija za 2025. snižena na 2,1% kao i posebno važne projekcije osnovne inflacije koje su za 2024. i 2025. srezane na 2,9, odnosno 2,2% na godišnjem nivou.

To signalizira da ECB očekuje da će se tokom 2024. i 2025. godine inflacija postupno vratiti prema srednjoročnom cilju od 2% što potvrđuje očekivanja da će u 2024. godini započeti relaksacija monetarne politike. Iako je Lagarde napomenula da članovi Upravnog odbora nisu raspravljali o tome koliko bi dugo kamatne stope trebalo da ostanu na sadašnjem nivou, napomenuvši da će se ECB voditi podacima kod donošenja odluka, prognoza je  da ćemo prvo smanjenje vidjeti u septembru 2024. godine.

Na konferenciji za štampu Lagarde je naglasila značaj dijela izjave „na osnovu svoje sadašnje procjene ” čime je ostavila otvorenom mogućnost daljeg povećanja ili produženog razdoblja zadržavanja stopa na trenutnim nivoima u slučaju da inflacija premaši projekcije. Podaci bi mogli ponovo da iznenade ECB koji je projekcije realnog međugodišnjeg rasta BDP-a eurozone srezao na 0,7%u 2023. i 1,0% u2024, ostavši time i dalje optimističniji od prognoza bankara.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *