BSCC intervju sa Vladimirom Lučićem, generalnim direktorom Telekoma Srbija

Dodajte komentar

Britansko-srpska privredna komora (British-Serbian Chamber of Commerce – BSCC) objavila je intervju sa Vladimirom Lučićem, generalnim direktorom Telekoma Srbija.

Prevod intervjua prenosimo u cjelosti u nastavku.

Kako će Telekom Srbija doprinijeti budućem uspjehu Britansko-srpske privredne komore?

Lučić: Nadamo se da će nam naše premijum članstvo u Britansko-srpskoj privrednoj komori (BSCC) pomoći da pružimo ruku prijateljstva, povjerenja i partnerstva širokom krugu istomišljenika i preduzetnika. Naša vizija vodilja je da budemo globalni partner od povjerenja u novoj digitalnoj eri. Kao dio ovog poduhvata, uspostavljamo i jačamo partnerstva sa organizacijama svjetske klase, uključujući Vodafone, Bloomberg, Euronews, Evropsku investicionu banku (EIB) i Banku Amerike (BA).

Važno je da je Telekom Srbija takođe odlučio da bude pozitivna snaga za Srbiju, stvarajući socio-ekonomske prilike kroz održiv globalni rast. Želimo da stvorimo prilike za nove, talentovane digitalne pionire. Imajući ovo na umu, osnovali smo naš fond korporativnog rizičnog kapitala – Telekom Srbija Venture Fund (https://tsv.fund) da bismo ubrzali i pokrenuli rani rast najinovativnijih digitalnih preduzeća.

Kako Telekom Srbija ulaže u inovacije i nove sadržaje kod kuće, u Velikoj Britaniji i u inostranstvu?

Lučić: Naš TSV fond, prvi te vrste u Srbiji i širem regionu, u naredne četiri godine ulaže 25 miliona eura u najperspektivnija start-ap preduzeća. Ova nova preduzeća nude napredne digitalne usluge, od kojih će mnoge biti optimizovane za 5G. Više informacija o fondu i kako da se prijavite kao investitor ili preduzetnik, možete pronaći ovde.

Ranije ove godine, fond je takođe sklopio ugovor sa Microsoftom, koji će svakom od početnika fonda obezbijediti softverske usluge u vrijednosti do 150.000 eura.

Investicije za predstojeće 5G uvođenje širom Srbije biće obezbijeđene putem kredita od 70 miliona eura Telekomu Srbija od Evropske investicione banke (EIB).

Pored toga, Telekom Srbija je u proteklih pet godina uložio 95 miliona eura u proizvodnju preko 90 novih televizijskih serija i filmova. Trenutno se naše televizijske serije emituju u 14 zemalja na pet kontinenata preko usluga Disney Plus i Amazon Prime.

Takođe smo posvećeni isporuci vrhunskih sadržaja našim cijenjenim pretplatnicima, gdje god da se nalaze. Dakle, nastavljamo da ulažemo u nabavku sadržaja svjetske klase. Pokrenuli smo četiri nova TV kanala Euro Cinema, koji emituju kultne filmove i TV serije na francuskom, njemačkom, italijanskom i španskom. Takođe aktivno tražimo partnere koji bi našim pretplatnicima omogućili pristup upečatljivom, visokokvalitetnom, zabavnom, premijum sportskom i informativnom programu na našim kanalima za emitovanje.

Kako Telekom Srbija širi svoj domet do srpske dijaspore?

Lučić: U proteklih pet godina Telekom Srbija je značajno evoluirao. Učvrstili smo se kao vodeći provajder ekskluzivnog digitalnog sadržaja u regionu i dijaspori od preko 15 miliona ljudi širom svijeta.

Takođe, 17. jula smo pokrenuli MTEL Njemačka, koji sada pruža mobilne govorne i data usluge našim korisnicima u regionu, uz postojeću multimedijalnu ponudu. Lansiranje prati naša uspješne početke MTEL-a u Austriji i Švajcarskoj. Sada nudimo pokrivenost u cijelom DACH regionu, dok takođe proširujemo pristup našim uslugama među srpskom dijasporom koja tamo živi.

Sada poslujemo izvan Srbije u sedam drugih evropskih zemalja: Belgiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj. Takođe očekujemo da ćemo mrežu lansirati u Turskoj do kraja ove godine. Ovo je dio uzbudljive dugoročne strategije za širenje u EU. Takođe imamo ambiciozne planove za dalji globalni rast u SAD i Kanadi, što će dodatno proširiti naš domet u globalnoj srpskoj dijaspori.

Kako Telekom Srbija ubrzava digitalnu transformaciju Srbije?

Lučić: Telekom Srbija se fokusira na ubrzanje digitalne transformacije Srbije. Sljedeće inicijative digitalne transformacije su razvijene:

Telekom Srbija se priprema da unaprijedi svoju infrastrukturu kroz 5G, optička vlakna i kapacitete za skladištenje podataka. Unaprjeđenje naše mreže uvođenjem 5G omogućiće nam da značajno povećamo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i poboljšamo korisničko iskustvo.

Pripremamo se za predstojeću aukciju 5G spektra, nakon čega slijedi implementacija 5G mreže prvenstveno u Srbiji, ali i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ovaj poduhvat će biti važan dio digitalizovane infrastrukture koja je pogodna za svijetlu digitalnu budućnost na Zapadnom Balkanu i mnogo šire.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *