Da li je kupac uvijek u pravu: Kako prepoznati klijente koji nisu dobri za vaš biznis

Dodajte komentar

“Kupac je uvijek u pravu” – ova izjava je mantra uslužnih djelatnosti otkako je svijeta i vijeka. I uopšte nije istinita, smatra portal Business.com.

Nije svako ko plaća vašu robu ili uslugu dobar za vaš biznis. Uvijek postoje manipulatori i toksični klijenti, koje želite izbjeći, bez obzira na to koliko vam treba novac. Takvi će vas na kraju koštati i vremena i novca. Mnogo.

Ne morate zadržati svakog kupca. Bolje se posvetite onima koji su srećni i zadovoljni, nego da pokušavate zadovoljiti svakoga. Smijete otkazati onima koji su loši za vaš biznis, umjesto da rasipate resurse na svaki njihov hir.

Koji znakovi govore kako vas vaš kupac nije vrijedan? Nemojte odmah odlučiti kako je klijent loš, već dobro procijenite okolnosti i tek onda odlučite hoćete li i dalje raditi s njim ili ne.

1. Klijent je nerazuman

Ovo varira od klijenta do klijenta, ali prepoznaćete kad ih vidite. To može biti, na primjer, klijent koji traži instant rezultate i očekuje da se sve obavi odmah, i nije ga briga ni za vas ni za druge klijente.

Ako je klijent uglavnom nerazuman, pristojno saopštite da niste više u mogućnosti da  ispunjavate njegove potrebe i da bi bilo najbolje da rješenja potraži negdje drugdje.

2. Klijent je mikromenadžer

Mikromenadžerisanje je skupo za vas i, na kraju, za vaše klijente. Ako mislite da ste prava osoba za posao i da klijent ima dobar razlog zašto je odabrao baš vas, nemojte mu dopuštati da se miješa u vaš u rad.

U redu je ako klijent želi da bude informisan i daje sugestije koje ćete uključiti u projekat, ali ako traži da se sve obavi po njegovom, to je previše. Vama će ostati samo frustracije, a klijent će i dalje biti nezadovoljan.

3. Klijent ne plaća

Previše je ovakvih, naročito u uslužnim djelatnostima. Najgori su oni koji prekinu kontakt kad pokušate da naplatite, a vi se osjećate kao da radite nešto nepristojno.

Uvijek će biti onih koji misle kako vaš proizvod ili usluga nisu vrijedni njihovog novca. Ili oni koji imaju problema s gotovinom, pa misle da ste vi izgubili želju za naknadom za vaš obavljeni rad. Jasno im saopštite kako nije tako i zatražite plaćanje.

Ako i dalje ustraju u neplaćanju, ili ponude nepristojno malo novca, otkažite im saradnju. Nisu vrijedni tog natezanja.

4. Klijent vrijeđa ili je neugodan

Dobrodošli u tužni svijet uslužnih djelatnosti. Najveće zlo u biznisu: kupac koji misli kako osoba s druge strane nije ljudsko biće.

Ako neko zlostavlja vaše ljude ili čini posao neugodnim iskustvom, riješite ga se. Vaša firma treba lojalnost zaposlenih više nego što treba zahtjevnog klijenta koji nije ni elementarno pristojanne zna pokazati osnovnu pristojnost.

5. Klijent troši previše vašeg vremena

Ako vam se neko prečesto obraća i oduzima vrijeme više nego što bi klijent to trebalo, možda je vrijeme za rastanak. Ovi se klijenti obično dijele na dvije kategorije:

Lijeni klijenti. Nije im problem da vas nazovu i ugnjave zbog jednostavnog problema koji je već riješen na vašem webu ili ste ranije o njemu razgovarali. Imaju potencijal da beskrajno cijede vaše resurse ako ih se ne riješite.

Klijenti sa stvarnim problemima. Oni imaju probleme koje treba riješiti. Morate shvatiti koliki je obim tih problema i jesu li vrijedni vašeg vremena, jer vas pretjerani rad na njima može udaljiti od ciljeva vaše kompanije. Ako odlučite da klijent nije vrijedan vašeg vremena, otkažite mu. Sačuvaćete resurse svoje firme za korisnije poduhvate.

6. Klijent prijeti

Uvijek postoje oni koji prijete kako će vam otkazati saradnju. To je taktika zastrašivanja kako biste stvarima pristupali s njihovog gledišta. Nemojte biti talac takvih neprofesionalnih klijenata. Ako ustraju u tome kako neko drugi može da obaviti posao bolje od vas, zašto onda ne posluju s njime?

Ponekad klijent može zaprijetiti kako će vas ocrniti na društvenim mrežama. Ne potcjenjujte njihovu moć, ali nemojte popustiti ako ste u pravu. Internet zna biti pravedan prema nasilnicima koji to zaslužuju.

Dakle, koliko god vam je potreban svaki klijent, budite sigurni s kim se upuštate u posao. Pogrešan klijent može vas stajati više nego što očekujete.

Provjerite jesu li vaši klijenti poput ovih s popisa. Možda nekima od njih posvećujete više napora nego što zaslužuju.

Biznis.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *