Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom, više od 3 odsto

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, treći zaredom, pa su dosegnule nove najviše vrijednosti u više od 10 mjeseci jer su najveći svjetski proizvođači odlučili da zadrže smanjenu proizvodnju “crnog zlata”.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,6 odsto, na 93,93 dolara, novi najviši nivo od novembra prošle godine.

Na američkom tržištu, pak, barel je poskupio 3,7 odsto, na 90,77 dolara, takođe novi najviši nivo u 10 mjeseci.

Rast cijena treću sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivaće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC i njezini saveznici već su ranije pomjerili rok dogovora o smanjivanju snabdijevanja do kraja iduće godine. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje da zadrže povećane cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Podršku cijenama pružili su prošle sedmice i novi makroekonomski pokazatelji iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. U avgustu su industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji porasli više nego što se očekivalo, što je podstaklo nade da se oporavak druge po veličini svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom, ubrzava.

Na cijene nafte pozitivno utiču i spekulacije da američka centralna banka Fed više neće povećavati kamatne stope i da će tamošnja ekonomija izbjeći recesiju.

Moguće je i da je Evropska centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

To znači da bi se nakon dugotrajnog usporavanja, rast američkog i privreda eurozone mogao stabilizovati. A to bi dovelo do stabilizacije potražnje za “crnim zlatom”.

Nakon rasta tri sedmice zaredom, cijene nafte povećale sz dobitke od početka godine. Na londonskom tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela je u plusu oko 9,5, a na američkom oko 13 odsto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *