HGK ulazi na tržište nekretnina

Dodajte komentar

Pokušaji HGK da ulaganjima u nekretnine i izlaskom na turističko tržište nadomjesti dio novca – bez kojega je ostala početkom prošle godine nakon reforme komorskog sistema i ukidanja obaveznog članstva za 98 odsto firmi u Hrvatskoj – otvorilo je i pitanje kako u novim uslovima živi i funkcioniše HGK.

Skupštini je nedavno predočen detaljan pregled stanja i rezultata za prošlu godinu, u kojoj je podvučen i vidljiv efekt transformacije, a članicama i javnosti predočen je i detaljan pregled nekretnina koje HGK posjeduje i planova kako će njima raspolagati u narednom periodu, piše Poslovni dnevnik.

Kada se kovao poslovni plan za prvu “tržišnu” godinu, u HGK-u su s oprezom očekivane prihode od članarina spustili za 40 odsto u odnosu na vrijeme kada su praktično sve firme bile obavezne da plaćaju, uglavnom 42 kune mjesečno (šest eura).

U javnom diskursu dalo se naslutiti da će se mijenjati komorski sisme u pogledu obaveznog članstva, pa su se u HGK već ranije počeli da se pripremaju za nove uslove u koje se moraju uklopiti. Tako su HGK-u zadnjih nekoliko godina počeli vidno da rastu prihodi i po drugim osnovama, prvenstveno sredstvima iz EU programa.

Kod usvajanja plana za prvu “tržišnu” godinu utisak je bio da su ipak dosta optimistični u planovima: procjena je bila da će ukupni prihodi u 2022. biti na nivou oko 23,5 miliona eura, od čega bi članarine iznosile 15,8 miliona eura.

Poslivni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *