Kostić postao najveći akcionar austrijske Addiko banke

Dodajte komentar

Prvi čovjek MK Group Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, postao je najveći akcionar Addiko Banke AG sa sjedištem u Austriji, koja posluje na šest tržišta jugoistočne Evrope.

Kako je izvijestio Bloomberg Adria, Kostić je vlasnik 1.947.901 akcije, što predstavlja udio od 9,99 odsto akcija Addiko Bank AG. Vrijednost ovog udjela se procjenjuje na 25,13 miliona eura.

Kostić je ušao u vlasništvo Addiko Banke kupovinom više od 1,1 milion akcija početkom ove godine, a sada sada je najveći akcionar banke od javno dostupnih izlistanih dionica koje čine 79 odsto od ukupnog broja. Kostić ima više akcija od DDM Holding AG, Evropske banke  za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

Kako je portal Indikator.ba izvijestio Addiko Bank AG iz Austrije planira da pokrene ponudu za preuzimanje Addiko Bank d.d. Sarajevo.

Addiko Bank AG trenutno posjeduje 532.492 dionica, što predstavlja 99,9985 odsto udjela sarajevvske podružnice. Ponuda za preuzimanje odnosit će se na preostalih osam dionica koje su u vlasništvu nekoliko preduzeća.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *