Babović: Nemamo tačan broj privremenih objekata za rušenje u Podgorici

Dodajte komentar
Foto: Podgorica.me

Još nemamo tačan broj objekata za rušenje u glavnom gradu, kazao je u emisiji “Mreža” na TVCG Andrija Babović, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Podgorice. Istakao je da je u planu izrada i softvera koji će generalno pratiti apsolutno sve privremene objekte.

“Privremeni nelegalni objekti su oni objekti koji nisu postavljeni u skladu sa procedurama koje su predviđene zakonom. Znači postoji program privremenih objekata i ukoliko ta teritorija tu nije ucrtana, tu postoji nekoliko koraka, da bi stranka pristupila postavljanju mora imati dokaz o pravu svojine, dakle da i je to zemljište privatno ili javno”, kazao je Babović, trenutno v.d. sekretara.

Istakao je da moraju imati urbanističko-tehničke usloge, uplaćenu komunalnu taksu, prijavu za izgradnju, saglasnost Glavnog gradskog arhitekte, i svu tu dokumentaciju dostavljaju inpektoru i tek 15 dana nakon toga, ako je sve u redu, mogu pristupiti izradi privremenog objekta.

“Dolazimo do toga, od tenutka kada sam ja došao, želim jednu ravnopravnu biznis trku. Ovdje je suština da su mnogi građani radili na svoju ruku, kad vide da je neko napravio kaže evo hoću i ja”, kazao je Babović.

Istakao je da je bilo nekih, kako je kazao, šumova u komunikaciji između bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića i Sekretarijata za komunalne poslove, koji, inače, izdaje urbanističko-tehničke uslove.

“Primjer je recimo Bokeška ulica, odnosno Njegoševa, dakle svi lokali i bašte koje se tu nalaze iz jednog prostog razloga što, recimo, Sekretarijat nije htio da izda urbanističko-tehničke uslove, međutim onda je Glavni grad preko glavnog gradskog arhitekte dao obavezujeće smjernice za izdavanje tih uslova”, kazao je Babović.

Naveo je da od kada je on v.d. sekretara za komunalne poslove, tamo čitaju zakon kako treba.

“Otprilike preko 1.200 otvorenih bašti ima u glavnom gradu. Ukoliko računamo da je prosječna taksa deset eura, možemo prostom računicom doći do toga da ukoliko je svako uzurpirao dodatna tri kvadrata, Glavni grad je oštećen za više od pola miliona eura godišnje”, kazao je Babović.

Objasnio je da nemaju još tačan broj objekata koji su za rušenje.

“To radi Komunalna inspekcija, a mi smo upravo u petak imali sastanak kako ćemo djelovati na terenu. U planu je izrada i softvera koji će generalno pratiti apsolutno sve privremene objekte, jer mi to do sada nijesmo imali”, kazao je Babović.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *