Rusi u domovinu vraćaju milijarde iz EU

Dodajte komentar

Ruski biznismeni pritisnuti oštrim zapadnim sankcijama povukli su desetine milijardi dolara imovine iz EU od početka sukoba u Ukrajini, izvijestio je Blumberg.

Bogati Rusi počeli su da vraćaju svoju imovinu iz jurisdikcija kao što su Kipar i Švajcarska u Rusiju i takozvane „prijateljske“ zemlje od prošlog februara, pošto su zapadne države prestale da budu sigurno utočište za ruska preduzeća.

U avgustu su akcionari Junajted Medikal Grup CI i MD Medikal Grup Investments, koje kontrolišu tajkuni Igor Šilov i Mark Kurtser, odobrili prenos svojih kompanija registrovanih na Kipru u Rusiju, navodi se u saopštenju.

Taj potez će povećati vrijednost imovine koju su ruski milijarderi povukli sa Zapada na najmanje 50 milijardi dolara, prema proračunima Blumberga.

Prekida se tako dugogodišnja praksa ruskih milijardera da svoju imovinu drže u EU. Naime, brojna ruska preduzeća koja su ranije iskoristila pogodnosti pravnih sistema za investitore na Zapadu dobila su zapljenu imovine zbog sankcija povodom rata u Ukrajini.

Osim pojedinaca, i pojedine kompanije takođe vraćaju svoju imovinu u Rusiju. Čak 115 firmi se ove godine preselilo u domaće specijalne ekonomske „ofšor“ zone sa niskim porezom, čime je ukupan broj porastao na 254 – otkrio je prvi zamjenik ministra ekonomije Rusije Ilja Torosov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta pozivao domaće preduzetnike da investiraju kod kuće, savjetujući ih da „ne upadnu u istu zamku“ ulažući u zapadne kompanije.

„Već sam se obraćao našim preduzetnicima, od kojih su se mnogi suočili sa pritiskom određenih partnera. I danas bih još jednom da ponovim: pouzdanije je i bolje, naravno, investirati kapital u Rusiju“, rekao je on ranije ove nedjelje na Istočnom ekonomskom forumu.

Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *