GovTech: Kako elektronske usluge povećavaju prihode budžeta

Dodajte komentar

Digitalizacija je transformativna sila moćna kao što su to bile štamparija u 15. vijeku ili električna energija u 19. vijeku. Ipak, neke vlade sporo iskorištavaju potencijal digitalne tehnologije za poboljšanje pružanja javnih usluga i jačanje javnih finansija.

No, to je dvosmjeran proces – povezivanje svih domaćinstava na Internet i ubrzavanje i jačanje usvajanja digitalnih rješenja u javnom sektoru. Međunarodni monetarni fond (MMF) dao je strategije za sprovođenje ovih politika u novoj bilješci eksperata o vladinim tehnologijama ili GovTech.

Usvajanje digitalizacije

Zemlje u razvoju imaju najveći potencijal da preskoče dio svog razvojnog puta usvajanjem digitalnih tehnologija. Ove zemlje znatno zaostaju u povezivanju na Internet, što predstavlja ključnog pokretača za usvajanje i korištenje digitalnih tehnologija. Globalno, oko 2,7 milijardi ljudi još treba da bude povezano. Unutar zemalja, digitalna podjela i dalje je prema godinama i polu. Premošćavanje ovakve podjele i koristi od digitalizacije zahtijevaju adekvatnu digitalnu infrastrukturu.

Procjene MMF-a ukazuju da je za povezivanje domaćinstava potrebno 418 milijardi dolara ulaganja u digitalnu infrastrukturu. Najveći dio ovih sredstava nalazi se u tržištima u razvoju i ekonomijama u razvoju s niskim dohotkom, pri čemu se potrebe ovih drugih procjenjuju na 3,5 odsto BDP-a. Državna podrška može biti ključna u postizanju univerzalne povezanosti podsticajima ili direktnim ulaganjem u izgradnju internet infrastrukture, posebno u regijama u kojima je profitabilnost ovih usluga izazovna.

Pored infrastrukture, pristupačnost i digitalna pismenost su od ključne važnosti. Troškovi pretplate na internet ostaju visoki u zemljama u razvoju sa niskim prihodima, gdje je, u odnosu na prosječne prihode, prosječni trošak devet puta veći od iznosa koji troše građani u razvijenim ekonomijama. Kako bi pristup internetu bio pristupačniji, vlade treba da razmotre subvencije ili vaučere na pretplatu. Osim toga, promovisanje programa digitalne pismenosti je od suštinskog značaja za prevazilaženje jaza među određenim populacijama, posebno starijima, da prihvate nove digitalne tehnologije.

Moć GovTecha

Digitalizacija omogućava vladama da iskoriste tehnologiju za poboljšavanje naplate prihoda, efikasnosti javne potrošnje, jačanje fiskalne transparentnosti i odgovornosti, te poboljšanje obrazovanja, zdravstvenih usluga i socijalne zaštite. Ovo se može postići kroz bolje donošenja odluka, usvajanje međunarodnih standarda i praksi, transformaciju procesa i sistema upravljanja javnim finansijama, poboljšanih usluga za poreske obveznike i trgovaca kako bi se podržalo poštovanje propisa i lakša trgovine.

Usvajanje GovTech-a u fiskalnim operacijama može ojačati javne finansije i na strani prihoda i na strani rashoda. Analiza osoblja MMF-a pokazuje da bi e-zahtjevi, e-fakture i elektronski fiskalni uređaji mogli dovesti do značajnog povećanja poreskih prihoda. Na primjer, usvajanje e-faktura i elektronskih fiskalnih uređaja mogli bi poboljšati mobilizaciju prihoda do 0,7 odsto BDP-a. Uticaj digitalizacije na administraciju budžetskih prihoda pojačan je širenjem digitalne povezanosti i osiguravanjem dovoljno osoblja i stručnosti među poreskim službenicima. Slično, automatizacija budžetskih plaćanja korištenjem digitalnih tehnologija povezana je sa većom transparentnošću budžeta. Analiza MMF sugeriše da je digitalizacija široko povezana s poboljšanjem efikasnosti potrošnje.

Digitalizacija takođe može poboljšati efikasnost socijalne potrošnje i kvalitet pružanja javnih usluga. Digitalne subvencije,poput obezbjeđivanja opreme i softvera studentima, mogu dodatno poboljšati rezultate u obrazovanju. U zdravstvu, GovTech može pomoći u poboljšanju kvaliteta pružanja usluga, povećanju pokrivenosti stanovništva do kojih ona nedovoljno stiže i optimiziranju korištenja resursa. Elektronski zdravstveni kartoni, telemedicina i digitalne platforme za licenciranje patenata, nabavku lijekova i praćenje zaraznih bolesti su područja digitalnih inovacija u zdravstvenoj zaštiti.

MMF, D.Amaglobeli, R.de Mooij, M.Moszoro/Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *