EK: Inflacija u eurozoni padaće brže od očekivanog

Inflacija u eurozoni padaće ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Evropske unije.
Evropska komisija saopštila je u srijedu da će godišnja inflacija u monetarnoj uniji ove godine pasti na 2,5 odsto, prije nego što dosegne cilj Evropske centralne banke od dva ossto u drugoj polovini 2025., javlja Financial Times. U svojoj prethodnoj prognozi u februaru, Komisija je predvidjela pad na 2,7 odsto u 2024. i 2,2 odsto sljedeće godine.

EK i dalje očekuje da će privreda zone jedinstvene valute ove godine rasti za 0,8 odsto, ali je za Evropsku uniju prognozirala nešto snažniji rast od jedan odsro u 2024., što je 0,1 ossto više od prethodnih procjena. Lani je rast za oba područja iznosio 0,4 odsto.

“Vjerujemo da smo preokrenuli situaciju”, rekao je evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

“Očekujemo ubrzanje rasta ove i sljedeće godine.” U međuvremenu će inflacija dodatno pasti i iduće godine dosegnuti cilj ECB-a”, rekao je evropski komesar.

U svojoj proljećnoj prognozi EK je navela da je pad inflacije brži od očekivanog rezultat slabijih cijena roba, uglavnom zbog “blažeg od očekivanog” uticaja poremećaja u trgovini na Crvenom moru. Privreda eurozone pokazala je znakove oporavka u prvom kvartalu ove godine kada je njegov BDP porastao za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak