Social Impact Award: Počinje glasanje online zajednice za izbor najbolje društveno odgovorne ideje

Dodajte komentar

Nakon izbora 10 finalnih timova i tromjesečnog inkubacionog perioda koji su prošli s mentorima, konkurs za najveći program podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA) ulazi u završnu fazu – izbor pobjedničkih timova.

Od danas do 28. septembra na sledećem linku: https://montenegro.socialimpactaward.net/ svi zainteresovani mogu glasati za svog favorita, odnosno za tim koji prema njihovoj ocjeni ima najbolju društveno odgovornu ideju i najveći potencijal da riješi konkretan društveni problem u zajednici.

Predstavljamo 10 finalnih timova koji su zaslužili priliku da rade na sebi i razvoju ovog projekta, a za koje šira javnost može glasati:

  1. Code Red je edukativna i zabavna video igra koja simulira realne vanredne situacije. Na zabavan način, kroz „gejmifikovanu“ aplikaciju podstiče korisnike da nauče kako da pruže pomoć u različlitim situacijama, reaguju u slučaju zemljotresa ili požara, testiraju svoje znanje i donose brze odluke. Članovi tima: Ivona Vujošević i Miloš Šarović.
  1. me je interaktivni veb portal na kom će sve zanatlije moći da objavljuju usluge i djelatnosti koje nude, cijenu njihovih usluga, slike mogućih proizvoda, ali i recenzije od klijenata, kako bi svi zainteresovani mogli da odaberu najbolju opciju. Cilj ove ideje je promocija zanatskih poslova, koji sa modernizacijom tržišta polako „izumiru“. Kreator ove ideje je Ardijan Gojčaj.
  1. ParkMeUP ima za cilj da putem aplikacije poveže vlasnike privatnih parking mjesta sa onima kojima su ona potrebna, a sve to preko pratkične online platforme koja će omogućiti vozačima da lako pronađu i rezervišu unaprijed slobodno parking mjesto. Članovi tima:Danilo Joksimović i Andrija Božović.
  1. me je personalizovan proizvod koji uz pomoć Arduino senzora mjeri vlažnost zemljišta i kada ono nije dovoljno vlažno šalje se signal kojim se aktivira sistem da se biljka zalije. Na ovaj način se rješava problem uginuća biljaka kada su članovi domaćinstva odsutni. Članovi tima: Lara Mazalica, Elena Vemić i Miljana Dromljak.
  1. Visit village je platforma za povezivanje poljoprivrednih gazdinstava sa stanovništvom koje nema poljoprivrednu aktivnost, turistima, startup-ovima i drugim poljoprivrednim gazdinstvima, a sve u cilju promocije poljoprivrednog gazdinsva u turističke svrhe. Članovi tima: Marija Radunovic, Simona Ilić i Vesna Korović
  1. Stay safe projekat obuhvata podizanje informisanosti mladih ljudi o HIV infekciji, kroz edukaciju i različite radionice stručnjaka na ovu temu. Takođe, ideja je formiranje info-punktova za anonimno testiranje na ovu vrstu bolesti i kreiranje “Sigurnih od HIV-a” studentskih događaja. Članovi tima: Lazar Đurišić, Aleksandra Vučinić, Dženan Kajević i Nina Nikčević.
  1. Skill Time je aplikacija namijenjena svima, a cilj je olakšati učenje novih vještina kroz inovativan način učenja, samih kurseva kao i mogućnost interakcije radi efikasnijeg sticanja znanja. Osim edukativnog karaktera, aplikacija nudi ljudima mogućnost da pronađu posao, kao i način da pokažu svoje potencijale i vještine, zarade novac, formiraju sopstvene biznise. Članovi tima: Jana Tomčić, Tamara Čolović, Vesna Jović, Emina Zlatanić i Martina Svrkota.
  2. me predstavlja aplikaciju koja omogućava razvitak planinarskog turizma, tako što bi korisnici mogli da osvajaju medalje i slične nagrade izvršavajući izazove (planinarske staze) koji su registrovani na njoj. Osim rješavanja individualnih potreba pojedinaca u društvu ova aplikacija promoviše svijest o ekološkoj zaštiti i očuvanju prirode. Članovi tima: Petar Tomović i Irena Kandić.
  3. Pametne hranilice za kućne ljubimce predstavljaju inovativni concept u kom su one automatizovane u svom radu, a pomoću kojih vlasnici mogu da ostavljaju svoje ljubimce kod kuće bez brige ko će ih i kada nahraniti. Neki od problema sa kojima se vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju je nedostatak praktičnog načina hranjenja ljubimaca kada nisu prisutni ili kada imaju neredovne rasporede. Članovi tima: Marko Šćepanović i Aleksa Čović.
  1. Bioteh-micropropagation je buduća mlada kompanija koja se bavi sadnjom tj. umnožavanjem bezvirusnog sadnog materijala. Članovi tima: Elma Cecunjanin, Anđelina Lazović, Mensura Lješnanin i Ermina Kandić.

Na ceremoniji dodjele nagrada 30. septembra, u The Chedi Luštica Bay hotelu biće proglašene najbolje tri (3) ideje od strane stručnog žirija, koji će činiti predstavnici akademske i biznis zajednice, profesionalaca i eskperata iz različitih oblasti. Pobjednički timovi će dobiti mentorsku podršku za realizaciju ideje, bespovratni početni kapital u iznosu od po 1.500 eura. Pored toga, osvajaju i putovanje na međunarodni SIA samit koji se ove godine održava u Novom Sadu. Na završnom događaju u Tivtu biće proglašeni i rezultati glasanja online zajednice, a tim koji bude imao najveći broj glasova dobija priliku da zajedno sa svojim kolegama otputuje u Novi Sad i stekne dodatna znanja i iskustva koja će im značiti pri realizaciji njihove ideje.

O programu Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori:

Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, IDEA, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pružaju Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran i The Chedi Luštica Bay.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *