Lakušić: U rekordnom roku završeni ustavi na Morači

Dodajte komentar

Brana na Morači za potrebe Regionalnog vodovoda završena je u rekordnom roku.

“To je bio zahtjevan poduhvat, kojeg su sa uspjehom realizovali zaposleni u Zaštiti prostora Crne Gore. Stvoreno je veliko akumulaciono jezero, rezulati su već vidljivi i u samom koritu i na obalama. Ova aktivnost privremenog i djelimičnog pregrađivanja korita rijeke Morače, izgradnjom pješčane ustave, u osnovi se sprovodi u okviru radnji za potrebe zaštite izvorišta „Bolje sestre“ od daljeg pada izdašnosti, a i vraćanju izdašnosti u pređašnje stanje”, saopštio je predsjednik UO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Zoran Lakušić.

Kako je rekao, u okviru Studije su izneseni naučni pokazatelji da bi za potrebe zaštite izvorišta bilo svrsishodno izgraditi brane kojim bi se pokušala sanirati šteta koja je nastala od prekomjerne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače.

Cilj izgradnje pješčane ustave je da se poveća nivo vode u koritu, kreira akumulacija i ojača hidraulička veza između površinskih i podzemnih voda, i tako indirektno prihranjuje karstna izdan „Boljih sestara“, što je i bio slučaj prije uzurpacije i degradacije korita Morače.

“Brane je već poboljšala izdašnost izvorišta „Bolje sestre“ i namjera je da se vrati izdašnost približno na nivou prije eksplotacije šljunka. Zahvalnost Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ekologu Vuku Vujsiću na pomoći da se ovaj projekat uspješno realizuje. Naravno da sam radostan zbog svega urađenog na ovom projektu, sve je odvijalo po planiranoj dinamici. Još jedna uspješna priča je zatvorena na dobrobit svih građana i Crne Gore”, zaključio je Lakušić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *