Tesla pod istragom Ministarstva pravde SAD

Tužioci u SAD istražuju da li je kompanija Tesla počinila prevare sa vrijednosnim papirima ili prevaru putem žičanih komunikacija tako što je obmanjivala investitore i potrošače o sposobnostima svojih električnih vozila za autonomnu vožnju.

Autopilot i Full Self-Driving sistemi kompanije Tesla pomažu pri upravljanju, kočenju i promjeni trake, ali nisu potpuno autonomni. Dok Tesla upozorava vozače da budu spremni da preuzmu upravljanje, Ministarstvo pravde ispituje i druge izjave Tesle i izvršnog direktora Ilona Maska (Elon Musk) koje sugerišu da kompanijini automobili mogu samostalno da voze, prenosi Reuters pozivajući se na tri izvora.

Američki regulatori su zasebno istražili stotine sudara, uključujući i fatalne, koji su se dogodili u Teslinim vozilima sa uključenim Autopilotom, što je rezultiralo masovnim povlačenjem vozila američkog proizvođača automobila.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je kompanija Tesla počinila prevaru putem žičanih komunikacija, što podrazumijeva obmanu u međudržavnim komunikacijama, obmanjujući potrošače o svojim sistemima pomoći vozaču. Takođe ispituju da li je Tesla počinila prevaru s vrijednosnim papirima obmanjujući investitore.

Komisija za hartije od vrijednosti takođe istražuje Teslina predstavljanja o sistemima pomoći vozaču investitorima, rekao je jedan od izvora. Komisija za hartije od vrijednosti odbila je da komentariše ove navode, ali je u oktobru prošle godine saopštila u podnesku da je Ministarstvo pravde zatražilo informacije o Autopilotu i Full Self-Driving sistemu kompanije Tesla.

Istraga, koja nije dokaz krivice, može biti okončana krivičnim optužbama, građanskim sankcijama ili odbacivanjem sumnji. Tužioci su daleko od odluke kako dalje postupiti, dijelom i zbog pretrage obimne dokumentacije koju je Tesla dostavila u odgovoru na pozive suda. Tužioci postupaju s oprezom, prepoznajući pravne prepreke s kojima se suočavaju, naveli su izvori upoznati sa istragom, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak