Kina će uložiti milijarde u oslabljeno tržište nekretnina

Kineske vlasti otkrile su svoje najznačajnije korake do sada u rješavanju krize koja je posljednjih godina zaokupljala nekretninski sektor u zemlji.

Nove mjere uključuju smanjenje iznosa potrebnog kupcima kuća za depozit i ohrabrivanje lokalnih vlasti da kupuju neprodate nekretnine.

Problemi na kineskom tržištu nekretnina imaju veliki uticaj na drugu najveću svjetsku ekonomiju jer je industrija donedavno bila ključni pokretač rasta.

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da će uspostaviti 300 milijardi juana (41,5 milijardi dolara; 32,8 milijardi funti) za podršku pristupačnom stanovanju.

Novac će biti usmjeren na podršku lokalnim državnim preduzećima da kupuju neprodate kuće, rekao je Tao Ling, zamjenik guvernera centralne banke na brifingu za novinare.

Ranije je potpredsjednik He Lifeng rekao zvaničnicima da lokalne vlasti mogu kupiti nekretnine po “razumnim cijenama” i prodati ih kao pristupačne stanove, navodi državna novinska agencija Xinhua.

Gospodin He nije ponudio detalje o broju nekretnina koje bi se mogle kupiti ili u kom vremenskom okviru će inicijativa trajati.

Centralna banka zemlje je takođe efektivno ukinula minimalnu stopu na hipoteku i smanjila minimalni iznos učešća za kupce prve kuće sa 20% na 15%. Minimalni depozit za druge kuće smanjen je na 25% sa 30%.

Brojke objavljene ranije u petak pokazuju da su cijene novih stanova pale deseti mjesec zaredom u aprilu. Pad od 0,6% na mjesečnom nivou bio je najoštriji pad od novembra 2014.

Odvojeno u petak, teškom kineskom developeru Country Garden održano je saslušanje na sudu u Hong Kongu zbog njegove potencijalne likvidacije odloženo za 11. jun.

Kineski investitori za nekretnine suočavaju se sa velikim finansijskim pritiskom od 2021. godine, kada su vlasti uvele mjere za suzbijanje iznosa koji bi velike kompanije za nekretnine mogle da pozajmljuju.

Od tada je nekoliko velikih investitora izmirilo svoje dugove.

U januaru je sud u Hong Kongu naložio likvidaciju Evergrandea – koji je najzaduženiji investitor na svijetu.

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak