Drakić posjetila kompaniju Terna: Pojačati kapacitet podmorskog energetskog kabla

Dodajte komentar

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić posjetila je sjedište italijanskog energetskog giganta Terna u okviru prve zvanične posjete predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića Italiji, te razgovora sa tamošnjim privrednim asocijacjama i predstavnicima kompanija.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji Terne sa crnogorskim energetskim kompanijama, uz procjenu da je projekat podmorskog kabla jedan od ključnih koji utiče na uvezivanje Crne Gore u mrežu evropskih energetskih sistema.

Zaključeno je da će se u planiranju narednih projekata, voditi računa o pojačavanju kapaciteta postojećeg kabla, što je od posebne važnosti i za Crnu Goru i njene energetske kompanije koje imaju svoje strateško mjesto u energetskoj transkonekciji.

“Prva žila podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, puštena u rad 2019.  godine, čime je naša zemlja postala energetsko čvorište na Zapadnom Balkanu.  Ekonomski parametri generisani nnjegovom komercijalnom upotrebom dokazuju ispravnost odluke da se ostvari strateško parterstvo sa italijanskom Ternom”, zaključuju iz najstarijeg poslovnog udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *