Milatović: Zainteresovani smo za gradnju drugog energetskog kabla s Italijom

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Crna Gora zainteresovana za kreiranje uslova za izgradnju drugog podmorskog energetskog kabla s Italijom.

Milatović je to kazao tokom sastanka sa izvršnom direktoricom kompanije Terna Đuzepinom di Fođa. On je dodao da bi time Crna Gora postala energetsko čvorište koje povezuje Italiju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Kompanija Terna već ima značajnu investiciju u Crnoj Gori – podvodni elektro-energetski kabl.

Osim sa direktoricom Terne, u okviru zvanične posjete Republici Italiji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao i sa predstavnicima Unije Privrednih komora, sa kojima je razgovarao o jačanju ekonomskih veza između dvije zemlje. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

“Jačanje ekonomske saradnje i ekonomska diplomatija su u mom fokusu i to je glavni razlog mog susreta sa predstavnicima italijanske privrede. Geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije su prirodna baza za snaženje ekonomskih veza. Čini mi se da je nakon izgradnje podvodnog elektroenergetskog kabla ekonomska saradnja među našim zemljama pomalo utihnula i mislim da je pravo vrijeme da je ponovo oživimo i osnažimo kako u oblasti energetike, tako i infrastrukture i turizma“, kazao je Milatović na sastanku sa predstavnicima Unije Privrednih komora.

On je podsjetio da je u 2022. u Crnoj Gori ostvaren priliv investicija od 57 miliona eura iz Italije dok je robna razmjena između dvije zemlje u prvih pola godine 2023. iznosila 129 miliona eura.

„Crna Gora će uskoro pokrenuti novi infrastrukturni investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa koji će nas od Hrvatske spojiti sa Albanijom i dalje Grčkom. Razmišljamo i o izgradnji LNG terminala u Luci Bar. Sve ovo su velike prilike za italijanske kompanije i naš interes je da sarađujemo sa preduzećima koja nam mogu prenijeti know how i pomoći nam da realizujemo ove projekte“, ocijenio je Milatović.

On je predložio da se u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore u narednom periodu organizuje Biznis forum u našoj zemlji, koji bi bio dobra prilika za unaprjeđenje sveobuhvatnih ekonomskih odnosa dvije zemlje.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *