Jaka kapitalizacija: Triglav Grupa ponovno dobila visoki A kreditni rejting od S&P

Dodajte komentar

Bonitetna agencija S&P Global Ratings (S&P) je nakon ovogodišnje redovne revizije Grupi Triglav ponovo potvrdila kreditni rejting finansijske snage A sa stabilnom srednjoročnom prognozom, a time i njenoj matičnoj kući Zavarovalnici Triglav i članici Grupe Pozavarovalnici Triglav Re, saopšteno je iz sjedišta te kompanije.

Iz Triglav Grupe, čiji je dio i crnogorsko Lovćen osiguranje, podsjećaju da se kreditni rejting zasniva na procjeni nezavisnog profila kreditnog rizika Grupe, a svi pojedinačni elementi rejtinga dostižu isti nivo kao prethodne godine. S&P navodi kako ključna snaga Triglava potiče od njegove vodeće tržišne pozicije u regionu i Sloveniji, sa dobro diverzifikovanim portfoliom osiguranja koji je poboljšan velikom prodajnom mrežom agencija i snažnom prepoznatljivošću brenda. Agencija smatra da je snažna kapitalizacija Grupe podržana njenom disciplinom osiguranja i dobro uspostavljenom reosiguravajućom zaštitom koja ograničava gubitke Grupe u slučaju prirodnih katastrofa

“Agencija za kreditni rejting S&P ponovo je ocijenila poslovni rizik Grupe Triglav kao jak, a njen profil finansijskog rizika kao veoma jak. Prema mišljenju agencije, iznenadna ograničenja cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji i ekstremne prirodne katastrofe u regionu negativno će se odraziti na ovogodišnje rezultate Grupe Triglav. Budući da se ovi efekti smatraju jednokratnima, očekuje se da će se rezultati Grupe poboljšati u narednoj godini uglavnom zahvaljujuci snažnom oporavku u segmentu neživotnih osiguranja i nastavku stabilnog poslovanja u segmentu životnog osiguranja i djelatnosti upravljanja imovinom. Kako ističu u agenciji, Grupa je uspjela da obezbijedi stabilnu i efikasnu reosiguravajuću zaštitu, istovremeno prateći konzervativni portfolio investicija”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, stabilna srednjoročna prognoza kreditnog rejtinga odražava očekivanja S&P-a, da će Grupa Triglav i u narednom dvogodišnjem periodu nastaviti da efikasno sprovodi svoju poslovnu strategiju profitabilnog rasta zasnovanu na daljoj diversifikaciji ponude i ostvarenih prihoda. Uprkos povećanim tvrdnjama o štetama nastalim od prirodnih katastrofa, ukidanju dopunskog zdrastvenog osiguranja u Sloveniji i ublažavanju makroekonomskih uslova, agencija očekuje da će Grupa zadržati visoku kapitalizaciju na nivou najmanje »AA« prema S&P-ovom kapitalnom modelu, dok efektivno poboljšava svoje rezultate poslovanja.

Kompletan izvještaj agencije S&P objavljen je na internet stranici www.triglav.eu, na OVOM LINKU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *