Damjanović: Pratimo rast cijena goriva i spremni smo na reakciju ukoliko bude većih poremećaja na tržištu

Dodajte komentar

Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji anti-srpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima.

Pratimo rast cijena goriva i spremni smo na reakciju ukoliko bude većih poremećaja na tržištu. Jedna mjera stoji kao mogućnost a to je da smanjimo nivo akciza i na taj način utičemo na rast cijena, kazao je ministar Aleksandar Damjanović gostujući u emisiji “Takulin” autora Bojana Vučinića na Gradskoj RTV.

Damjanović ističe da se pažljivo prati dinamika kretanja cijena goriva, te da će turistička potsezona u septembru biti jedan od faktora kod odlučivanja da li uvoditi posebne mjere kao vid podrške smanjenju cijene goriva

“Podsjetiću vas da smo ne tako davno imali sedam puta uzastopno smanjenje cijene goriva. U ovom trenutku cijena goriva u Crnoj Gori je kada je riječ o dizelu nešto niža nego što je u Srbiji, na Kosovu i Albaniji, a veća je nego što je u BiH, Makedoniji, slično je i sa ostalim gorivima, odnosno pozicijom Crne Gore u regionu”, istakao je Damjanović.

Podsjeća da je Vlada tokom prethodnog perioda više puta reagovala umanjenjem akciza i predočava da će ukoliko bude potrebno to raditi i ubuduće.

“Svakodnevno smo u komunikaciji, pravimo analize. Nije zanemarljivo ni to da smo kod sedmostrukog umanjenja cijene goriva od maja prošle godine do februara ove, ustupili privredi i građanima 50 miliona eura. Ono što je žalosna činjenica jeste da dio privrede, govorim o dijelu koji se odnosi na maloprodajne i trgovinske lance, nije adekvatno reagovao. Umanjenje cijena goriva tada nije u bilo kojem obimu smanjilo nivo njihovih maloprodajnih cijena. Naprotiv, bez obzira na smanjenje goriva imali smo konstantno povećanje marži i cijena i nikad već profite maloprodajnih lanaca”, istakao je Damjanović.

Upitan da li se u razmišlja o dugoročnim mjerama kojima bi se mogla preduprijediti dalja poskupljenja cijene Goriva Damjanović je kazao da će dužina i trajanje poremećaja cijena goriva zavisiti od rata koji bijesni na tlu Evrope, ali i od drugih faktora.

“Crna Gora nije proizvođač niti utiče na berzansku cijenu robe. Kao što znate cijena zavisi od odluka OPEK-a i zemalja proizvođača nafte”, ističe Damjanović.

Naglašava da su osim u dijelu cjenovne politike sa akcizama i ostalim inputima koji spadaju u način formiranja cijene u Crnoj Gori sada

postoje uslovi da se krene u keriranje strateških rezervi nafte.

“Ti uslovi su ostvareni nakon 15 godina spora sa Jugopetrolom oko vlasništva nad dijelom silosa u Luci Bar. Kreiranje strateških rezervi važno je, prije svega, zbog eventualnih nestašica i poremećaja u snabdijevanju ali može biti i jedan vid oruđa ili mjere za kontrolu cijena. Generalno se cijene slično formiraju i u regionu iznosi akciza variraju ali kada se prevedu na kupovnu moć nisu mnogo različiti. Vidim da Srbija pokušava da poveća akcize. Mi to nećemo raditi, naprotiv”, zaključio je Damjanović.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *